Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

”Lita på professionen”

Publicerad: 24 juni 2013, 07:53

Läkarförbundet gör gemensam sak med lärarna och poliserna i kampen för att stärka professionens roll i styrningen av verksamheten.


Försöken att utforma kommuner, landsting och polisdistrikt som företagskoncerner har inte gett bättre utbildning, vård eller polisarbete. Det skriver Läkarförbundets ordförande Marie Wedin tillsammans med Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund och Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Verksamheter styrs av statistik. Att mäta klokt, att värdera och utveckla är förstås rätt. Problemet är när det inte sker med professionens medverkan från början. Utvärderingen har kidnappats av administratörer och ekonomer. Tilliten till det professionella ansvaret har ersattas av kontrollsystem som riskerat att sätta den professionella etiken ur spel och som hotar den grundläggande mänskliga kvaliteten i verksamheterna. , skriver de tre fackordförandena.

Som exempel på problem i vården nämns att kömiljarden lett till att återbesök trängts undan av nybesök samt att krav på att registrera livsstilsfaktorer för att få full ersättning i vårdvalssystem gör att läkaren inte får göra sin professionella bedömning av vilka frågor som bör ställas.

Läkarförbundet, Lärarnas riksförbund och Polisförbundet bjuder nu in regeringen och den politiska oppositionen till samtal om  hur vi kan återupprätta professionernas roll i styrning och ledning av offentlig verksamhet.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev