torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Matförpackningar exploderar på sjukhus i Stockholms län

Publicerad: 11 maj 2009, 11:51

Matförpackningar exploderar på sjukhus i Stockholms län

Foto: Foto: Photos.com

Maten på sjukhusen i Stockholms län smakar illa – eller så exploderar den vid tillagningen. Nu kommer kritik från personalen.


Sedan den 1 april levererar företaget Sodexo vakuumförpackad mat till Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge och Södertälje sjukhus. Det nya systemet fungerar dåligt, enligt en granskning i Svenska Dagbladet.

Bara på Södertälje sjukhus exploderade under de första tre veckorna 98 matförpackningar vid uppvärmningen.

– Det har varit stora problem hela tiden och vi har påtalat mängder med brister. Ett problem är ju att matlådorna exploderar innan de är klara och då får de inte serveras. Det har exploderat väldigt mycket och sedan har det varit svårt att få fram ny mat, säger Ylva Samuelsson, enhetschef på Södertälje sjukhus, till Svenska Dagbladet.

Annette Linderoth på Sodexo uppger att problemet med förpackningarna redan har åtgärdats.

– Det är en bra produkt men det har varit problem i början och jobbar man under press som vårdpersonalen gör så är det klart att det orsakar frustration, säger hon till tidningen.

Ett annat problem på sjukhusen är att patienterna inte gillar den nya maten.

– Det är som om det är samma rätt som serveras om och om igen, med mycket potatis och ris och väldigt lite kött och fisk. För många är maten dagens höjdpunkt, men det här är inte roligt för patienterna, säger skötaren Roland Daher till Svenska Dagbladet.

Karolinska universitetssjukhuset har fått liknande reaktioner från sina patienter. Nu kräver den politiska oppositionen i Stockholms läns landsting att den nya maten stoppas.

– Jag har hört signaler från Södertälje om att patienter slutat äta och bara en sådan misstanke räcker. Vi måste utvärdera matens kvalitet och hur måltiderna bidrar till en god sjukvård, säger oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev