Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Medhelp måste betala miljoner efter 1177-läcka

Publicerad: 15 juni 2022, 13:18

”Förvaltningsrätten bedömer att sjukvårdsrådgivningsföretaget Medhelp borde ha säkerställt en bättre säkerhetsnivå för uppgifterna. Det rör sig om ett stort antal känsliga uppgifter som varit oskyddade under lång tid”, säger Anna Önell, chefsrådman.

Foto: Getty Images

Sjukvårdsföretaget Medhelp får betala miljonbelopp i sanktionsavgifter för att inspelade samtal till 1177 Vårdguiden låg oskyddade på nätet. Det har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat.


Ämnen i artikeln:

1177-läckanMedhelpIntegritetsskyddsmyndigheten, IMYRegion StockholmRegion Värmland

Medhelp får betala 8,8 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter. Region Stockholm och företaget Voice, som behandlat personuppgifterna för Medhelp, ska också betala avgifter på 500 000 kronor vardera. Region Värmland får betala 250 000 kronor.

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, inledde en granskning i ärendet med anledning av uppgifter om att miljontals inspelade telefonsamtal till 1177 vårdguiden låg öppet på en oskyddad server i flera år, något som Computer Sweden rapporterade om 2019. IMY kom fram till att flera aktörer skulle betala en straffavgift.

Läs också: Fler anmälningar i vården om bristande integritetsskydd

Sänkt belopp

Efter att Medhelp, Voice, Region Stockholm och Region Värmland överklagat beslutet till förvaltningsrätten har nu de nya straffavgifterna bestämts. Beloppen för Medhelp och Voice sänks i och med förvaltningsrättens dom. IMY hade krävt en straffavgift på tolv miljoner kronor.

Anledningen till att företagen och regionerna ska betala avgifterna är brister i behandlingen av personuppgifter. Det har också varit brister i plikten att informera de registrerade om behandlingen av personuppgifter, från Medhelp och regionernas sida.

”Stort antal”

”Förvaltningsrätten bedömer att sjukvårdsrådgivningsföretaget Medhelp borde ha säkerställt en bättre säkerhetsnivå för uppgifterna. Det rör sig om ett stort antal känsliga uppgifter som varit oskyddade under lång tid”, säger Anna Önell, chefsrådman, enligt ett pressmeddelande.

Efter avslöjandet i Computer Sweden blev tidningen polisanmäld av Medhelp för bland annat dataintrång. Men en åklagare lade ner utredningen, eftersom tidningens syfte varit att belysa missförhållanden i offentlig verksamhet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev