Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Miljonböter hotar Akademiska

Publicerad: 30 september 2021, 08:44

”Det är mycket allvarliga brister som funnits på Akademiska sjukhuset under en lång period. Ivo har i flera tidigare tillsynsinsatser begärt att vårdgivaren ska åtgärda bristerna. Men vårdplatsläget under sommaren 2021 har varit bland det värsta som Akademiska sjukhuset haft”, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, i ett pressmeddelande.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

UPPDATERAD Patienter får vänta upp till 20 timmar och övervakas inte som de ska. Akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har allvarliga brister och hotas nu av ett rekordvite på 20 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

IvoAkademiska sjukhusetRegion UppsalaAkutsjukvårdVårdplats

T


– Vi hinner inte riktigt med i utvecklingen av vårdbehovet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Ett stort antal vårdplatser saknas på Akademiska sjukhuset i Uppsala och patienternas säkerhet är i fara, enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Vi vill inte att det ska behöva gå så långt att någon faktiskt ska behöva avlida för att man inte får vård och behandling, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Läs också: Facket om Akademiska: ”Katastrof, katastrof”

Under flera år har myndigheten påtalat bristerna. Framför allt saknas vårdplatser och under sommaren har vårdplatsläget har varit bland det värsta som Akademiska sjukhuset haft, enligt Ivo.

– Man får vänta väldigt länge på att bli bedömd medicinskt och under den tiden blir man kanske inte övervakad på det sätt som vårdbehovet kräver. Det är också väldigt lång tid, upp till 20 timmar, som man kan få vänta och är man gammal och skör och dessutom sjuk blir det en väldigt dålig situation, säger Peder Carlsson.

Patienter drabbats

Det finns exempel där patienter drabbats illa av långa väntetider och bakåt i tiden även avlidit, säger han.

– Men i nuläget är det inte det som det handlar om, utan det är försämrad övervakning och att man fått vänta länge på att bli bedömd.

Antalet vårdplatser på sjukhuset måste öka med minst 30 om sjukhuset fortsätter med samma arbetssätt som i dag. Enligt Ivo kan det även behövas ytterligare vårdplatser.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att man från sjukhusets sida delar Ivos bedömning om att nya vårdplatser behövs.

– Vi behöver snabbt öppna 30–40 vårdplatser för att klara situationen. Vi delar den bedömningen helt och hållet, det här är en fråga som vi har jobbat med länge och kontinuerligt.

Behöver mer personal

Allting bottnar i en besvärlig rekryteringssituation, säger Johan Lugnegård.

– Det gäller framför allt sköterskor, och det tror jag hela Sjukvårdssverige kämpar med.

Han får medhåll av hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler.

– Grundförutsättningen är att vi behöver få fler personer som jobbar hos oss, säger Mikael Köhler.

Enligt honom är det självklart att Akademiska behöver fler vårdplatser.

– På det stora hela är ett problem som funnits länge och som vi är medvetna om och vi har gjort väldigt många saker, säger han och fortsätter:

– Det är bara det att vi inte riktigt hinner med i utvecklingen av vårdbehovet, vår egen region och dessutom leverera mot sjukvårdsregionen.

Han betonar att sjukhusets främsta fokus är patientsäkerheten.

– Vi följer upp varje enskild händelse och det finns bara en uppmaning: Man kan söka sig till Akademiska och man kommer få en väldigt bra vård när man är sjuk.

Inte unikt

På torsdagen överlämnade Ivo ett föreläggande om vite på 20 miljoner kronor till sjukhuset och Region Uppsala.

Ett så högt vite har aldrig tidigare utdömts, enligt Peder Carlsson.

– Det kan tyckas vara ett högt vitesbelopp men i relation till de brister vi ser och det behov man har för att kunna ge en god och säker vård är det inte så högt. Vi använder vårt skarpaste verktyg nu för att verkligen markera att det här är en allvarlig situation och man behöver vidta åtgärder i nuet.

Senast den 2 december ska Akademiska ha åtgärdat bristerna och minskat riskerna för patienterna, annars måste sjukhuset betala.

Finns det fler sjukhus som har den här typen av problem?
– Vi genomför inspektioner och aktiviteter på några sjukhus till och det finns planer även på andra sjukhus. Jag tror inte att det här är en unik situation, säger Peder Carlsson.

Socialminister Lena Hallengren (S) kommenterar Ivo:s beslut.

”Nu måste Region Uppsala göra allt för att rätta till de allvarliga brister som Inspektionen för vård och omsorg påtalar. Patientsäkerheten måste sättas främst. Ivo har tidigare påtalat brister avseende akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Det gör det förstås ännu mer angeläget att Region Uppsala omedelbart vidtar de åtgärder som behövs”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Anja Haglund/TT
Marc Skogelin/TT
Malin Johanson/TT

 

Akademiska sjukhuset

Akademiska är ett av Sveriges största sjukhus och ligger i centrala Uppsala.

Det är ett både ett länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus.

 

På Akademiska finns två akutmottagningar – en för vuxna och en för barn och ungdom.

 

Varje år söker omkring 700 000 personer vård på sjukhuset. Sjukhuset hade 2020 850 vårdplatser och genomförde 28 000 operationer.

 

År 2020 hade akademiska 8 600 medarbetare varav 1 450 läkare, 2 650 sjuksköterskor och barnmorskor. 1 970 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

 

Bland Akademiskas speciella kompetenser finns brännskador och patienter från hela Sverige skickas dit för vård.

 

Sjukhuset har också specialistkompetens gällande olika typer av missbildningar och skador på ansikte och huvud. Akademiska är även framstående när det gäller behandling av cancer i hormonproducerande organ.

 

2020 omsatte Akademiska 10,2 miljarder kronor och sålde vård till andra regioner för 2,6 miljarder kronor.

 

Källa: Akademiska sjukhuset

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev