onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Mycket hård kritik mot ortopedin i Mölndal

Publicerad: 14 maj 2007, 13:26

Den ortopediska verksamheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal får skoningslös kritik efter en granskning av Socialstyrelsen. Patienter har utsatts för lidande och riskerat att skadas allvarligt på grund av den bristfälliga hanteringen av verksamhetsflytten.


Ord som  anmärkningsvärt ,  bristfällig ,  otillräckliga ,  säkerhetsrisk  och  kvalitetsbrist  förekommer gång på gång i Socialstyrelsens 18 sidor långa rapport.

Sahlgrenska universitetssjukhusets flytt av den ortopediska verksamheten till Sahlgrenska/Mölndal vid årsskiftet 2005/2006 har lett till oacceptabla brister i vårdkvaliteten och patientsäkerheten, skriver Socialstyrelsen.

Hanteringen av flytten uppfyller inte de kvalitetskrav som ställs på hälso- och sjukvården i gällande lagstiftning, skriver Socialstyrelsen.

Flytten ledde till brister i såväl samordning, samverkan som tillgänglighet till den ortopediska verksamheten.

Den bristfälliga hanteringen av flytten har enligt Socialstyrelsen lett till  att patienter har utsatts för påtagligt lidande och risker för allvarlig skada .

I vilken omfattning patienter faktiskt drabbats av vårdrelaterade skador till följd av bristerna vid ortopedin på Sahlgrenska i Mölndal kan Socialstyrelsen dock inte bedöma, då även verksamhetens resultatuppföljning och avvikelserapportering varit bristfällig.

Nu har ledningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset fram till den 31 oktober på sig att sammanställa en rapport om hur problemen åtgärdas och hur de krav som Socialstyrelsen ställer uppfylls.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev