onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Nationell handlingsplan ska stärka patientsäkerheten

Publicerad: 13 juli 2018, 13:45

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att utarbeta en nationell handlingsplan för hälso- och sjukvårdens arbete med ökad patientsäkerhet.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Handlingsplanen ska kunna användas av landsting, regioner och kommuner för att genom regionala handlingsplaner etablera principer, prioriteringar och målsättningar för patientsäkerhetsarbetet.

– Som patient ska du kunna känna dig trygg och säker när du vårdas i Sverige. Regeringenhar under mandatperioden genomfört en rad insatser för att stärka patientsäkerheten och det är ett arbete som vi nu växlar upp ytterligare, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande från regeringen.

Varje år får cirka 110 000 patienter vårdskador av olika allvarlighetsgrad. 50 000 leder till en vårdskada som innebär förlängd sjukhusvistelse, enligt pressmeddelandet. De vanligaste skaderna är vårdrelaterade infektioner, läkemedelsrelaterade skador, trycksår och fallskador. Merparten av dem bedöms vara undvikbara.

Socialstyrelsen får 2 000 000 kronor under 2018 för att genomföra uppdraget som ska slutredovisas senast den 31 december 2019.

Relaterat material

Bristen på kompetens ökar vårdskaderisken

Trend med färre vårdskador stannar av

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev