Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Nätverk av läkare hjälper sjuk doktor

Publicerad: 1 december 2006, 11:13

RIKSSTÄMMMAN 2006 Det behövs särskilda läkare som behandlar sjuka läkare. Det anser Läkarförbundet, som har startat ett nätverk för detta. Sjuka doktorer kan remittera sig själva till utvalda specialister, som anses lämpliga för att behandla läkare.


När läkare blir sjuka uppstår en rad problem. Det var Socialstyrelsen, fackliga representanter och läkare överens om vid en debatt som hölls i går på Riksstämman i Göteborg.

Enligt debattörerna är läkare dåliga på att inta rollen som patienter. Det innebär att den vård de får inte är förenlig med patientsäkerheten. Vanligen inleds sjukdomen med en period av förnekande. Sedan börjar läkaren ”fråga runt” bland kollegor vad symtomen kan bero på och vem som kan tolka dem korrekt. Slutligen görs en korridorskonsultation, när en kollega hastigt får titta på eller besvara frågor kring doktorns besvär.

Detta innebär bristande journalföring, dåligt tagna anamneser, undermåliga undersökningar och är sammantaget dålig sjukvård, enligt gårdagens debattörer.

Behandling sker onödigt sent
Kontentan är att den sjuka läkarens behandling försenas, vilket i värsta fall kan påverka utgången av sjukdomen. Till exempel är läkare överrepresenterade i självmordsstatistiken, vilket enligt denna tolkning beror på att de alltför sent får god psykiatrisk vård.

Marie Wedin, förste vice ordförande i Läkarförbundet, ser flera lösningar på problemet. En av dem är att låta läkare få behandling av särskilda läkare, som är kunniga i att behandla personer inom sitt eget yrke.

Ett sådant nätverk finns redan, och där ingår i dag uppskattningsvis 130 läkare. Det är läkarna själva som har föreslagit lämpliga kollegor till sin fackliga lokalförening, som avgör om den föreslagna doktorn ska ingå i nätverket.

De som är lämpliga att ingå i nätverket är de som har erfarenhet inom sitt yrke och kunskap om vad det innebär att behandla läkare, anser Marie Wedin och förklarar:

– Till exempel ska vården journal­föras och den sjuke läkaren ska känna sig trygg med att sekretessen efterlevs.

Läkarna nås via Läkarförbundets hemsida, där deras kontaktuppgifter framgår. Den som har ett problem kan alltså kontakta någon av de 130 specialisterna – och därmed är ”remissen” skickad.

Att läkare därmed har en gräddfil till specialister inom sjukvården kommenterar Marie Wedin så här:

– Den väntetid som andra patienter dras med har läkaren redan haft, eftersom läkaren söker vård sent.

Dessutom ska läkare som tar emot ”remisser” se till att de prioriteras korrekt. Det ingår i uppdraget.

– Vi kanske har svårare än andra att acceptera egen sjukdom eller så litar vi inte på våra kollegor – men oavsett vad det beror på söker vi vård för sent, säger Marie Wedin.

Oro och gynekologi känsligt
Enligt henne är det främst symtom på skrämmande eller integritetskränkande sjukdomar som kan vara svåra att söka för. Det kan till exempel handla om minnessvårigheter, där läkaren är rädd för begynnande demenssjukdom. Andra exempel är oro, ångest och underlivsproblem.

– Det är inte rimligt att läkare ska behandlas av sina lunchkompisar. Via det här nätverket kan läkare kontakta en läkare i en annan stad i närheten, säger Marie Wedin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev