måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Norrbotten vill se avslag på Ivos viteskrav

Publicerad: 15 mars 2023, 14:17

Ulf Bergman, tillförordnad regiondirektör i Norrbotten, säger att de delar Ivos bild om att det behövs fler vårdplatser. Men vill att myndighetens ansökan om vite avslås.

Foto: Simon Eliasson/ Region Norrbotten

Region Norrbotten vill att förvaltningsrätten ska avslå Ivos yrkan på 10 miljoner kronor i vite. Regionen hänvisar till en tidigare dom i Kammarrätten.

Ämnen i artikeln:

Ivos nationella tillsyn av sjukhusvården IvoRegion NorrbottenSunderby sjukhus

MW


Viteskravet på 10 miljoner kronor gäller Sunderby sjukhus i Region Norrbotten, och det faktum att de den 31 maj förra året inte lyckades leva upp till Inspektionen för vård och omsorgs krav på 180 vårdplatser.

I februari lämnade Ivo in en begäran till förvaltningsrätten om ett utdömande av vitet.

Region Norrbotten vill nu att ansökan avslås då de anser att Ivo saknar författningsstöd att förelägga en region med att tillhandahålla ett visst antal vårdplatser. Regionen hänvisar till en tidigare dom i Kammarrätten där det konstaterades att Ivo inte hade rätt att kräva att Akademiska sjukhuset i Region Uppsala skulle ha ett visst antal vårdplatser. Domen har dock överklagats av Ivo till Högsta förvaltningsrätten.

"Jag vill vara noga med att vi delar Ivos bild av att Sunderby sjukhus behöver ha fler vårdplatser disponibla. Vårt eget mål är 200 vårdplatser vilket är högre än Ivos krav på 180 platser", säger Ulf Bergman, tillförordnad regiondirektör, i ett pressmeddelande.

Läs också: Ivo överklagar kammarrättens beslut om Akademiskas vite

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev