Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Nyfödda riskerar vård på infektionsavdelning

Publicerad: 19 oktober 2018, 08:15

Foto: Photos.com

BB-lokalerna på sjukhuset Nya Karolinska Solna, NKS, räcker inte till. Därför riskerar en del av de nyfödda att placeras i rum inne på barninfektion.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhuset

Sju av BB-rummen planeras att läggas på infektionsavdelningen, skriver SvD. Lösningen ska vara temporär, och avsikten är att barnen ska vara kvar inne på rummen som ligger i samma korridor som infektionspatienternas.

- Vi har tagit ett inriktningsbeslut som skall risk- och konsekvensanalyseras avseende arbetsmiljön, stämmas av med hygienläkare och sedan dras genom en facklig samverkansprocess. Därefter ska vi fatta ett slutgiltigt beslut nästa torsdag, säger Svante Norgren, temachef för barn och kvinnosjukvården på Karolinska universitetssjukhuset till SvD.

Lösningen får kritik av barnläkare.

- Normalt gör man allt för att separera infektionspatienter från andra patienter, men här gör man i stort sett tvärtom. Det blir en tuff utmaning för personalen att försöka förhindra smitta av RS, magsjuka och vanlig influensa mellan alla föräldrar som ska passera samma reception och hämta mat och kaffe på samma ställe, säger en av barnläkarna på sjukhuset till SvD.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev