lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Obotlig cancerdiagnos visade sig vara fel

Publicerad: 2 december 2022, 07:24

Det visade sig att kvinnan lidit av en långsamt växande bakterieinfektion i buken som kunde behandlas med hjälp av antibiotika – inte obotlig cancer.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

En kvinna i 50-årsåldern i Ystad fick i åtta månader palliativ vård efter att – helt felaktigt – ha diagnostiserats med obotlig cancer. Region Skåne har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Ämnen i artikeln:

ÄggstockscancerIvoRegion SkåneLex MariaLund universitetssjukhusToppnyheterToppnyheter Cancer

T


Det var i november förra året som kvinnan sökte vård vid en akuten i Ystad, efter att ha lidit av buksmärtor, kräkningar och svettningar i tre veckors tid.

Blodprover togs, en akut röntgenutredning genomfördes och saken diskuterades mellan olika specialister, som bedömde att hon drabbats av en spridd cancer som potentiellt utgick från ena äggstocken. All behandling ansågs vara utsiktslös.

Läs också: Trögt för nytt it-stöd för second opinion

Kvinnan önskade inte några vidare utredningar utan bad endast om att få en god palliativ vård, skriver regionen på sin hemsida.

Först åtta månader senare, i samband med en ny röntgenundersökning och vidare provtagning på universitetssjukhuset i Lund, upptäcktes att kvinnan inte drabbats av cancer. Det visade sig att hon lidit av en långsamt växande bakterieinfektion i buken som kunde behandlas med hjälp av antibiotika, vilket man då satte in.

En utredning av händelserna har visat brister när det gäller diagnostisering före livsavgörande beslut och okunskap om ett ovanligt infektionstillstånd.

Åtgärder har vidtagits för att undvika liknande händelser, skriver Region Skåne.

Läs också: Satsning på precisionsmedicin för de vanligaste tumörerna blir bredare 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev