Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Omega-3 kopplas till minskad risk för typ 1-diabetes

Publicerad: 27 september 2007, 11:08

Fettsyran omega-3 kan minska sannolikheten för att barn med hög risk för typ 1-diabetes ska utveckla sjukdomen. Det anser forskare från USA, som presenterar sina resultat i tidskriften JAMA.


Kosttillskott med torskleverolja har tidigare kopplats till minskad risk för typ 1-diabetes bland barn. Nu har forskare från University of Colorado genomfört en observationsstudie av 1 770 barn med hög risk för sjukdomen. Studiedeltagarna hade antingen ett genetiskt anlag för typ 1-diabetes eller så hade syskon eller föräldrar sjukdomen. Studien publicerades i går, onsdag 26 september, i Journal of the American Medical Association.

Barnen följdes i genomsnitt i drygt sex år under perioden 1994 till 2006. Föräldrarna fick regelbundet svara på frågor om barnens kost, och utifrån detta beräknades intaget av omega-3.

Forskarna undersökte sedan om barnen utvecklade autoimmunitet mot de insulinproducerande langerhanska cellöarna. Detta definierades som att ha fått diagnosen diabetes eller att barnen vid två tillfällen testats positivt för olika autoantikroppar.

58 barn utvecklade autoimmunitet. Efter att ha justerat för andra riskfaktorer fann forskarna en koppling mellan högt intag av omega-3 och lägre risk att drabbas av autoimmunitet. Varje standardavvikelse i skillnad i konsumtion av omega-3 motsvarade 50 procents riskminskning. Resultaten bekräftades också i en delstudie där omega-3-innehållet i cellväggarna i barnens röda blodkroppar analyserades. Motsvarande riskminskning beträffande innehåll av omega-3-innehåll var här knappt 40 procent.

Forskarnas slutsats är att intag av omega-3 är kopplad till minskad risk för autoimmunitet mot cellöarna bland barn med ökad risk för typ 1-diabetes.

JAMA 2007; 298: 1420–1428

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News