Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ordkrig om peruker i Uppsala

Publicerad: 29 juli 2009, 13:01

Ordkrig om peruker i Uppsala

Foto: Foto: Photos.com

En högt uppsatt sjukvårdspolitiker i Uppsala får kritik för att ha försökt detaljstyra en kliniks beslut om bidrag till peruker.


Tidigare har Akademiska sjukhuset i Uppsala gett ett perukbidrag på 6 000 kronor till alla patienter som drabbats av vissa hudsjukdomar. Sedan i våras betalas pengarna bara ut till personer under 25 år. Åtgärden är en del i ett större besparingspaket.

Hälso- och sjukvårdstyrelsens ordförande Ismail Kamil (fp) gillar inte beslutet och har framfört sin åsikt till ansvariga chefer.

– Jag tycker att det är på gränsen till åldersdiskriminering. Därför tycker jag inte att den här gruppen ska fråntas det stödet, säger han till Sveriges Radio Upplandsnytt.

Filippa Nyberg, tillförordnad chef för verksamhetsområdet hud- och könssjukdomar på Akademiska sjukhuset, har reagerat på Ismail Kamils påtryckningar om perukerna. Enligt henne bör politiker inte gå in och detaljstyra verksamheten.

– Jag välkomnar en diskussion med dem som fördelar våra resurser, men om hela hudsjukvården. Jag har många frågor om hur man egentligen har tänkt när det knappt finns någon slutenvård kvar till våra väldigt sjuka hudpatienter, säger hon till lokalradion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev