lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Örebros svar efter Ivo:s kritiska tillsyn – så ska sjukhuset förbättras

Publicerad: 23 januari 2023, 14:02

Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, var ett av de 27 akutsjukhus som granskades i Ivo:s nationella tillsyn. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Lättvårdsavdelning, vårdplatsutskott och kliniska farmaceuter. Det är några de lösningar Örebro Universitetssjukhus presenterar i sitt svar på Ivo:s hårda kritik under den nationella sjukhustillsynen.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroIvoRegion Örebro Län

JS


I slutet av förra veckan presenterade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, resultatet av förra årets nationella sjukhustillsyn. Samtliga 27 granskade akutsjukhus fick motta hård kritik för bland annat brist på vårdplatser. En allmän bedömning från myndighetens generaldirektör Sofia Wallström var att patientsäkerheten på de undersökta sjukhusen inte kunde garanteras.

Ett av de kritiserade sjukhusen är Universitetssjukhuset i Örebro som när beslutet kom i november bland annat klandrades för alltför långa väntetider på akuten, brist på vårdplatser och hög beläggningsgrad. Nu har sjukhuset lämnat sitt svar till Ivo, med en redovisning av de åtgärder som tagits och planeras för att komma till rätta med problemen.

Läs också: Ivos gd efter nationella tillsynen: ”En nivå ovärdig svensk sjukvård”

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen konstaterar att den är väl medveten om behovet av ”nya arbetsslätt och nya tankesätt” och att något som kallas ”faktabaserad styrning” nu stegvis införs inom slutenvården. Den nya styrningen ska bland annat innefatta en årlig genomgång av det faktiska vårdplatsbehovet och framtagandet av en samlad produktionsplan för vårdplatser i regionen. 

Förvaltningen svarar vidare att regionen bildat ett vårdplatsutskott bestående av chefer för de verksamheter som bedriver slutenvård. Utskottet har bland annat fått i uppdrag att se över rutiner för den länsöverskridande vårdplatskonferens som sköter den dagliga styrningen av antalet disponibla vårdplatser på sjukhuset. Utskottet ska även se över rutiner och flöden för utlokaliserade patienter.

Sjukhuset hoppas även kunna tackla bemanningsbristen genom införandet av kliniska farmaceuter som ny personalresurs, som ska tar över och utför en del av de arbetsuppgifter som tidigare utförts av sjuksköterskor. Parallellt har sjukhuset även rekryterat ett 30-tal undersköterskor, enligt svaret till Ivo.

Under våren startar sjukhuset också en ny avdelning med lättvårdsplatser, där utskrivningsklara patienter som inte kunnat tas emot av sina hemkommuner ska vårdas av undersköterskor. Målet är 24 lättvårdsplatser lagom till sommaren. Samtidigt pågår ett arbete med att förbättra samarbetet kring utskrivning av patienter mellan regionen och länets kommuner.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev