lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Osäkert när förlossningen i Lycksele kan öppna igen

Publicerad: 23 december 2022, 05:00

Gravida i södra Lappland som ska föda planeras få resa till Norrlands universitetssjukhus eller Skellefteå lasarett eftersom förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett håller stängt fram till den 23 januari.

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Det är oklart om förlossningen vid Lycksele lasarett kommer att kunna öppna igen efter den 23 januari.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenRedaktionens valToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Nu har vi stängt fram till vecka tre, men det är inte ett dugg bättre bemanningsläge vecka fyra, säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

För drygt en vecka sedan stod det klart att förlossningen vid Lycksele lasarett i Västerbotten kommer att hålla stängt i fem veckor, från den 19 december till den 23 januari. Det på grund av att det saknas både barnmorskor och gynekologer. Den senaste tiden har förlossningen inte haft någon fast läkare överhuvudtaget utan täckt upp med stafettläkare. Något som visat sig omöjligt att fortsätta med, då regionen inte fått svar på sina avrop. 

Läs mer: Förlossningen i Lycksele tvingas hålla stängt: ”Finns ingen gynekolog” 

Enligt Olov Grankvist är läget ansträngt vid samtliga förlossningsavdelningar i regionen, och det går därför inte att inte flytta läkare från Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå eller Skellefteå lasarett.

– Om vi skulle göra det kan vi inte examinera läkare, eller klara våra egna jourer, eller regionens uppdrag. Vi har till exempel ett regionuppdrag på Nus att ta emot prematurer från hela norra regionen – det skulle vi inte klara av om vi skulle låna ut läkare till Lycksele, säger Olov Grankvist. 

De senaste två åren, 2021 och 2022, har tio specialist- och överläkare sagt upp sig från centrum för obstetrik och gynekologi, CFOG, och dessutom 19 barnmorskor. Under samma period har regionen bara lyckats anställa två läkare och åtta barnmorskor. 

– På förlossningen i Lycksele finns det en bemanningsplan och budget för tre överläkare och en ST-läkare. Men där har vi ingen nu, säger Olov Grankvist, och berättar att han som verksamhetschef nu varit tvungen att gå in och arbetat kliniskt vid förlossningen på Nus. 

Brita Winsa är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

– Det är ett skört bemanningsläge nu i hela länet. Det är tunt bemannat, det har slutat en del, och en del har anställts. Det rör på sig men det är skört. Det är också därför vi inte kan rotera läkare från Umeå eller Skellefteå till Lycksele, säger hon.

Just nu finns bara beslut om att hålla förlossningen i Lycksele stängd fram till den 23 januari. Därefter är det oklart vad som händer. 

Vad gör ni sedan?

– Säg det. För mig är det ganska uppenbart, det finns bara ett sätt. Vi kan ju inte ha öppet om det inte finns läkare. Det går inte, säger Olov Grankvist. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev