måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Över en halv miljon oskyddade patientuppgifter hittade i e-post – upptäcktes av en slump

Publicerad: 2 december 2022, 12:38

Region Uppsalas dataskyddsombud har anmält regionen efter att mängder av patientuppgifter hittats okrypterat i mejlsystemet Outlook. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

En stor mängd patientuppgifter rörande bland annat diagnoser har lagrats oskyddat i Region Uppsalas mejlprogram, rapporterar P4 Uppland. Händelsen har nu anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Ämnen i artikeln:

Integritetsskyddsmyndigheten, IMYRegion Uppsala

JD


Uppgifterna låg okrypterat som bifogade filer i regionens mejlprogram Outlook, något som upptäcktes av en slump av tjänstemän under förra veckan. Enligt regionens dataskyddsombud Camilla Österberg ska såväl personuppgifter som information om patienters hälsa, diagnos och planerade åtgärder ha legat öppet mot internet. 

– Det handlar om människors integritet och privatliv och det har inte hanterats på ett säkert sätt, säger hon till P4 Uppland. 

Händelsen har anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Så sent som i januari 2022 straffades regionen med miljonböter för just bristande behandling av känslig patientinformation via e-post. 

Anneli Kjellberg, digitaliseringsdirektör i Region Uppsala, säger till P4 Uppland att det förmodligen handlar om mänskliga faktorer och okunskap.

– Jag ser det som olyckligt och allvarligt. Ett e-postsystem ska inte användas för känsliga uppgifter, säger Anneli Kjellberg.

Läs också: Ord står mot ord i härvan om Uppsalas hr-system

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev