söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patient avled – sjukvården gör Ivo-anmälan

Publicerad: 20 september 2021, 07:50

”I genomlysningen som gjorts inom samtliga verksamhetsområden som varit inblandade ser vi att handläggningen har brister”, uppger chefsläkare Leif Molinder. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En 60-årig patient i Gästrikland avled efter en blodförgiftning. Nu har Region Gävleborg lämnat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion GävleborgIvoSepsisAkutsjukvårdIntensivvård

T

TT


”Vi beklagar djupt att patientens liv inte gick att rädda och vi önskar en oberoende granskning av Ivo och har därför lämnat in en anmälan enligt lex Maria”, uppger chefsläkare Leif Molinder i ett pressmeddelande.

”I genomlysningen som gjorts inom samtliga verksamhetsområden som varit inblandade ser vi att handläggningen har brister”.

Läs också: Sepsis har fått eget vårdförlopp

Patienten, som hade en lång sjukdomshistorik, kom in med ambulans till akuten med ett misstänkt inklämt bråck. Därefter flyttades patienten till kirurgavdelningen för förberedelser inför en akut operation. Där försämrades patientens tillstånd, men den informationen kom inte fram till anestesin inför narkosen på grund av problem i rapporteringen.

Tillståndet var klart försämrat när patienten väl skulle opereras och behövde därför stabiliseras innan.

På uppvaket flyttades patienten till intensiven, där en allvarlig blodförgiftning konstaterades. Trots dialys och stora intensivvårdsinsatser gick inte patientens liv att rädda.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev