måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patient avled efter utdragen handläggning – Dalarna lex Maria-anmäler

Publicerad: 20 januari 2023, 14:36

Händelsen där en man avled strax efter ankomst till Akademiska sjukhuset i Uppsala har lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Fördröjd handläggning av en patient med bröstsmärta på en akutmottagning i Region Dalarna kan ha bidragit till att denne avled efter transport till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu har händelsen lex Maria-anmälts, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaAkademiska sjukhusetRegion UppsalaIvo

JS


Det rör sig om en man i 75-åldern som ankom till akutmottagningen i ambulans. Först misstänktes hjärtinfarkt men vid en senare skiktröntgen av aorta visades tecken på så kallad dissektion – en skada i kärlväggen på aorta. Personal tog kontakt med thoraxkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala som rekommenderade snabb transport för operation.

Efter bedömningen att vätska i mannens hjärtsäck inte behövde tappas transporterades patienten med helikopter till Uppsala, där patienten avled snart efter ankomst.

En utredning visar på en fördröjning mellan att patienten inkom till sjukhuset till dess att skadan på aorta upptäcktes. Därefter ska ytterligare fördröjning ha skett innan transporten till Uppsala. Fördröjningen ska delvis bero på hög arbetsbelastning och på att flera verksamheter var inblandade.

Enligt pressmeddelandet från Region Dalarna har samtliga inblandade verksamheter sett över sina rutiner och händelsen har lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev