lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patient fick nacken bruten vid sövning – avled

Publicerad: 12 oktober 2021, 13:02

Patienten hade en kronisk sjukdom som gjort nacken krökt och skör. Men när hen behövde genomgå en akut operation i buken, fick operationslaget ingen förvarning om att nackproblemen skulle göra patienten svår att söva. Foto: Anders Engström, Södra Älvsborgs sjukhus

En patient i 80-årsåldern avled efter att nacken brutits i samband med sövning inför en operation på Södra Älvsborgs sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaSödra Älvsborgs sjukhusIvo

T

TT


Personalen som opererade hade inte fått veta att patienten var svår att söva.

Patienten hade en kronisk sjukdom som gjort nacken krökt och skör. Men när hen behövde genomgå en akut operation i buken, fick operationslaget ingen förvarning om att nackproblemen skulle göra patienten svår att söva.

Läs också: Patient ramlade av operationsbordet och slog i huvudet

I stället fick operationslaget improvisera. I samband med det drog man i patientens nacke. Det vållade en svår skada på ryggmärgen. Några dagar senare avled patienten.

– Det var inget livshotade tillstånd som patienten skulle opereras för, så vårdgivaren har bidragit till dödsfallet, säger Sara Degerman Carlsson, chefläkare på sjukhuset, till Borås Tidning.

Hon har utrett händelsen, och konstaterar att bristande dokumentation om patientens tillstånd var en grundläggande orsak till att det gick så illa.

Dödsfallet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev