tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patient med svullen tunga fick hjärtstopp

Publicerad: 5 december 2022, 08:58

Foto: Jonas Dagson/TT

En patient kom till akuten med svullen tunga. Kort efter att ha undersökts drabbades patienten av hjärtstillestånd med hjärnskador som följd.

Ämnen i artikeln:

IvoSahlgrenska universitetssjukhusetLex MariaToppnyheter

T


Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg anmält sig enligt lex Maria, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det var i november som patienten kom till Sahlgrenskas akutmottagning med en kraftigt svullen tunga. Läkaren som undersökte patienten bedömde att det handlade om en allergisk reaktion till följd av något som personen ätit.

Efter att ha fått en kortisonspruta bedömde man att personen inte tillhörde den högst prioriterade patientgruppen eftersom patienten inte upplevde sig ha problem med andningen.

Läs också: Allt fler regioner överger SOS Alarm – för regional larmcentral 

Men bara en halvtimme senare förvärrades tillståndet när patienten drabbades av svåra andningsproblem och fick flyttas till ett akutvårdsrum, där denne drabbades av hjärtstopp.

Personalen lyckades efter flera insatser få i gång patientens blodcirkulation på nytt efter tre minuter. Men patienten har efter händelsen, som krävde en lång sjukhusvistelse, fått ”kvarstående handikapp till följd av hypoxiska hjärnskador”, skriver Sahlgrenska i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

En av punkterna som sjukhuset lyfter fram är att patienten, trots sina andningsproblem, inte prioriterades tillräckligt högt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev