Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patient ramlade av operationsbordet och slog i huvudet

Publicerad: 24 september 2021, 13:14

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En patient i Västmanland föll av operationsbordet och slog i huvudet under en akut titthålsoperation. Regionen anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ämnen i artikeln:

Region VästmanlandIvoAkutsjukvård

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Enligt ett pressmeddelande från regionen hade patientens kropp och ben säkrats men ingen så kallad högfriktionsduk ska ha använts. Det framgår också att inga inre skador ska ha uppstått men att patienten anmärkt på besvär som koncentrationssvårigheter och trötthet sedan händelsen. 

Händelsen, som nu är anmäld enligt lex Maria, ägde rum i samband med att de operationssalar som vanligtvis används till titthålsoperationer och liknande hade stängts för att ge utrymme för behandling av patienter med covid-19. Personalen arbetade även i nya gruppsammansättningar på grund av covidpandemin, vilket också kan ha påverkat händelsen, skriver regionen i pressmeddelandet. 

Sedan det inträffade har operationskliniken sett över sina rutiner kring olika typer av ingrepp och hur de ska förberedas för att säkerställa att liknande incidenter inte sker igen. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev