Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patienter över 80 år får vänta längst på akuten

Publicerad: 18 oktober 2022, 10:15

Patienter över 80 år som inte blir inlagda är de som får vänta längts på akutmottagningarna runtom i landet. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Foto: Ludvig Thunman/ Bildbyrån

Väntetiderna för en läkarbedömning på akutmottagningarna runtom i landet har ökat. Längst får personer över 80 år vänta. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Väntetiderna för patienter att få en läkarbedömning på akutmottagning låg under 2021 på ungefär samma nivåer som före pandemin, då antalet besök på akutmottagningarna i landet minskade kraftigt. Men under andra halvan av 2021 började väntetiderna till läkare att öka, något som hållit i sig även under det första halvåret av 2022. Det visar Socialstyrelsens nya rapport ”Statistik om akutmottagningar, väntetider och besök 2021”.

Längst tid får patienter över 80 år, som inte blir inskrivna på avdelning, vänta för att få träffa en läkare.

Även de totala vistelsetiderna på akutmottagningarna har blivit längre, och ligger nu högre än före pandemin. Medianvistelsetiden var fyra timmar och tre minuter under 2021. Första halvåret 2022 hade tiden ökat till fyra timmar och tolv minuter. 

”Det är bekymmersamt att vistelsetiderna blir längre och längre, trots att antalet besök inte är uppe i riktigt samma nivåer som före pandemin”, säger Mats Granberg, sakkunnig vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Längst tid vistas patienter som är 80 år och äldre på akuten, med en mediantid på fyra timmar och 35 minuter. Var tionde patient som är 80 år eller äldre väntade mer än nio timmar och 13 minuter. 

Även antalet besök ökade på akutmottagningarna under 2021, och var nästan uppe på samma nivåer som före pandemin, visar Socialstyrelsens siffror. Minskningen av besök på akutmottagningarna under pandemin bestod främst av sådana som inte ledde till inskrivning. Andelen inskrivna från akuten mellan 2016 och 2021 låg på ungefär 31 procent. 2020 och 2021 var andelen inskrivna från akuten 34 respektive 33 procent.

Vistelsetiderna skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna och olika akutmottagningar. Längst vistelsetid hade Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholm 2021. Där var mediantiden sex timmar och tio minuter. Kortast tid hade Oskarshamns sjukhus med två timmar och 13 minuter. 

”Skillnaderna kan bero på faktorer som akutmottagningens storlek, belastning, brist på vårdplatser och antal överbeläggningar inom slutenvården liksom hur patientunderlagen ser ut och hur man organiserat akutsjukvården. Vi ser att vistelsetiderna med några få undantag har ökat på nästan alla sjukhus i landet över åren. På sjukhus som Karolinska Huddinge och Södersjukhuset har de exempelvis ökat med mer än en och en halv timme jämfört med 4-5 år tidigare” säger Karin Sköldin, statistiker på Socialstyrelsen i pressmeddelandet. 

Läs också: Lång väntan på akuten trots färre besökare 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-10-19

Tänk att det kan bero på att de ej har akuta åkommor och borde hanterats på sitt säbo, i hemsjukvård i primärvården.  Vi kan inte prioritera dem före akuta tillstånd. 

Chefläkare 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev