Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patienter ovetande om Kronans utredningsstopp

Publicerad: 16 maj 2019, 11:27

Foto: Sara Heyman

På grund av personalflykt har den allmänpsykiatriska mottagningen Kronan helt slutat med neuropsykiatriska utredningar. Men någon information om stoppet till patienterna i kön har inte gått ut. Vissa har nu väntat ett och ett halvt år.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmIvo

– Det har inte hänt någonting med väntelistan på ett halvår och det är en skandal, säger en medarbetare på mottagningen till Dagens Medicin.

Medarbetaren fortsätter:

– När man hamnar på väntelistan får man ett brev där det står ungefär hur lång tid man kommer behöva vänta. Som jag har förstått det var det 7–8 månaders väntetid förra året, så många har fått höra att de kommer att få vänta så länge. Men nu är väntetiden uppe i 14–15 månader.

När Dagens Medicin uppmärksammade personalflykten från mottagningen Kronan, tillhörande det offentligt drivna Psykiatri Nordväst i Region Stockholm, stod 195 personer i kö för neuropsykiatrisk utredning på mottagningen.

En månad senare är det enligt verksamhetschefen Ywonne Lindqvist Hemmingsson fortsatt cirka 190 patienter som väntar på utredning. Hon bekräftar att de patienter som står längst fram har köat ända sedan januari 2018, alltså snart ett och ett halvt år. Utredningsstoppet, som beror på att läkare och psykologer sagt upp sig, tycks dock inte ha föranlett något informationsutskick till de berörda patienterna från mottagningens sida.

– Vi informerar patienterna vid besök att det finns en väntelista, säger Ywonne Lindqvist Hemmingsson till Dagens Medicin.

Men ni övervägde aldrig att gå ut med ett meddelande till alla patienter om att det inte genomförs utredningar på Kronan just nu?
– Nej, eftersom det hela tiden genomförs utredningar inom kliniken.

Ywonne Lindqvist Hemmingsson förklarar att en del patienter har remitterats till två av Psykiatri Nordvästs övriga mottagningar samt till privata aktörer, men i en ganska begränsad omfattning. Hur många det rör sig om kan hon inte precisera.

Finns det en risk att patienter hoppas att deras utredning ska påbörjas vilken dag som helst trots att verksamheten just nu inte genomför några?
– Jag tror att den risken finns för all verksamhet var den än befinner sig. Vi går ut med information regelbundet om att det är väntetider och att de blir kallade.

En medarbetare som Dagens Medicin varit i kontakt med ställer sig frågandes till varför inte alla patienterna remitterats till privata vårdgivare på en gång.

– Jag förstår inte varför man ska skjuta på det så här länge. Det är många människors liv det här handlar om, och det är ofta livsomvälvande för dem som får en utredning, säger medarbetaren.

En annan medarbetare berättar att personalen inte fått någon information om planeringen för de som redan är inskrivna på mottagningen och som egentligen ska följas upp regelbundet, och att de inte vet vad de ska säga till patienterna.

Ywonne Lindqvist Hemmingsson berättar att det pågår en diskussion med hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att se över möjligheten att remittera ut ett större antal patienter till privata aktörer.

– För neuropsykiatriska patienter är det väntetider på alla kliniker i Stockholm just nu, säger Ywonne Lindqvist Hemmingsson.

Tanken är att en ny personalbesättning för just den här patientgruppen ska vara i gång sensommar eller tidigt höst, och en teamansvarig för området rekryterades så sent som i början av den här veckan, bekräftar Ywonne Lindqvist Hemmingsson. Det är fortfarande möjligt för nya patienter att ställa sig i Kronans kö.

– Utifrån planen räknar vi med att det tillkommer ytterligare 4-5 personer under sommar och tidig höst till Kronan, säger hon.

Sedan en månad tillbaka har Kronan fått en tillförordnad enhetschef, som tagit över mottagningsansvaret på obestämd tid. En medarbetare som tidigare var inställd på att sluta, börjar nu vackla.

– För en månad sedan var känslan att vi alla var på väg att säga upp oss och att det inte fanns något hopp. Nu är min känsla mer generellt att flera som pratat om att säga upp sig nu vill vänta till efter sommaren för att se hur den tillförordnade chefen hanterar situationen.

Samtidigt drabbas mottagningen av nya uppsägningar. Under den senaste månaden har ytterligare två psykologer sagt upp sig. Den stora personalbristen gör att även medicinuppföljningar får stryka på foten. Flera patienter får nu vänta flera månader extra, eftersom det akuta måste prioriteras, berättar medarbetaren.

– Just nu går stora delar av verksamheten på sparlåga och vi hinner inte med så mycket mer än det akuta. Om du inte är akut sjuk är det svårt att få tider hos oss. Men det akuta fungerar bra och vi producerar mycket vård, men det är väldigt stor skillnad jämfört med hur det var för ett år sedan.

Nästa fredag flyttar mottagningen till andra lokaler, på Karolinska universitetesjukhusets område i Solna. Ywonne Lindqvist Hemmingsson hoppas att det blir ett lyft för personalen och patienterna jämfört med dagens lokaler, som varit grogrund för missnöje bland personalen.

– Det är en klar förbättring av arbetsmiljön. Det kommer också underlätta den kommande rekryteringen, säger Ywonne Lindqvist Hemmingsson.

Relaterat material

Tystnad och personalflykt på psykiatrisk mottagning

”Det viktigaste som Psykiatri Nordväst har att ta tag i”

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Region StockholmIvo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev