Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Patienterna får återanvända sitt eget duschvatten

Publicerad: 4 september 2015, 14:35

Foto: Christoffer Lomfors/Orbital Systems

Systemen ska invigas i Kristianstad i nästa vecka. För vårdhygien kom nyheten som lite av en kalldusch.


De två nya duscharna för 70 000 kronor styck som ska invigas vid Centralsjukhuset Kristianstad på måndag i nästa vecka är något utöver det vanliga. De spar upp till 90 procent av vattenförbrukningen och 80 procent av energiförbrukningen jämfört med en vanlig dusch.

Och de återvinner det vatten som används i ett slutet system.

– Intuitivt så känns det lite lurigt, säger Ulf Karlsson, hygienläkare vid Region Skåne med ansvar för Centralsjukhuset Kristianstad, till Dagens Medicin.

Han kan nog ha hört talas om de nya duscharna, men är inte riktigt säker. Innan han uttalar sig om smittspridningsrisker vill han se vilka studier som gjorts och hur säkerheten ser ut vad det gäller mikrobiologi.

– Det låter som något som man definitivt behöver titta på ur ett vårdhygienperspektiv innan man inför det. Vet du hur långt framskridet det är?

Enligt pressinbjudan får man prova på framtidens duschar på måndag klockan ett.

– Måndag klockan ett, då får jag ta mig dit då.

Mehrdad Mahdjoubi är vd för Orbital Systems, det företag som utvecklat duscharna efter samma princip som används vid rymdfärder där vatten är en begränsad resurs.

Han förklarar att det vatten som används byts ut mellan varje patient, men att det främst beror på vad han kallar ett pedagogiskt psykologiskt perspektiv: Att slippa tänka på att man duschar i någon annan persons duschvatten.

Duschsystemet är utformat för att minimera möjligheten för mikroorganismer att få fäste och det vatten som används renas i dels ett mikrofilter, dels ett nanofilter vid duschmunstycket.

Hur säker är den här reningen?

– Det finns ingen skillnad på olika sorters bakterier när vi snackar sterilisering och rening med vår teknik. De fångas upp oavsett om de är från varmvattenledningen eller från människan, säger Mehrdad Mahdjoubi till Dagens Medicin.

Och lägger till:

– I de tester vi har gjort hittills, på över ett 50-tal skarpa anläggningar, så har vårt vatten alltid varit renare än vanligt inkommande kranvatten.

Så det är inga ökade risker som du ser det?

– Det är minskade risker.

Relaterat material

”Vi har aldrig godkänt dessa duschar”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev