Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Personalens larm: Patientsäkerheten hotad för cancersjuka barn

Publicerad: 11 oktober 2022, 14:18

Patientsäkerheten är hotad till följd av en alltför pressad arbetssituation skriver anställda vid barnonkologin på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala i ett brev till politiker och sjukhusledning.

Foto: Ludvig Thunman/ Bildbyrån, Staffan Claesson/ Bildbyrån

Patientsäkerheten är hotad till följd av en alltför pressad arbetssituation. Det skriver anställda vid barnonkologin på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala i ett brev till politiker och sjukhusledning.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaToppnyheterBarncancerAkademiska sjukhusetToppnyheter Arbetsliv

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


I ett brev till sjukhusledningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och regionpolitikerna i Region Uppsala larmar flera specialistsjuksköterskor, förtroendevalda för både Vårdförbundet och Kommunal och en överläkare om hur situationen på barnavdelningen för blod- och tumörsjukdomar, avdelning 95 A, och barnonkologiska mottagningen på Akademiska barnsjukhuset är ohållbar till följd av för få sjuksköterskor, och att patientsäkerheten därmed är hotad. 

I Uppsala finns ett av fyra kompletta barnonkologiska centra, bland annat för att pediatrisk blodstamcelltransplantation kan genomföras på två speciellt utrustade rum på avdelning 95A, skriver de anställda i brevet. 

”Tyvärr råder det en extrem sjuksköterskebrist på 95A. Från i normala fall 12 befintliga vårdplatser har maximalt åtta vårdplatser varit öppna de senaste månaderna. Som minst har vi haft fyra öppna vårdplatser på helgerna och fem på vardagarna”, skriver de vidare i brevet. 

Enligt personalen har det varit svårt att behålla och rekrytera sjuksköterskor till följd av för hög arbetsbelastning, ett problem som fanns redan före pandemin. Och sjukhuset tvingas ofta att skicka sjuka barn för cancerbehandling till andra sjukhus i landet.

Sedan februari har 13 sjuksköterskor sagt upp sig, och sjukhuset har bara lyckats anställa fyra sedan dess, skriver de anställda. 

”Vi är djupt oroade över den synnerligen ansträngda situation och bristfälliga patientsäkerhet som råder på vår avdelning/mottagning samt över vår egen och våra kollegers hälsa”. 

I ett skriftligt svar till Dagens Medicin säger Akademiska sjukhusets sjukhusdirektör Marianne Van Rooijen att barnonkologen liksom övriga sjukhuset brottas med bemanningsproblem. Enligt sjukhusdirektören har antalet öppna vårdplatser minskat från tolv till tio vid årsskiftet, för att därefter minska till åtta efter sommaren. 

”Detta är självklart väldigt tråkigt och icke önskvärt. Det hänger till stor del samman med personalbrist, att vi har haft svårt att höja grundbemanningen, främst sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Detta har lett till en allt högre arbetsbelastning. När det fattas personal har många tvingats till dubbelpass”, skriver hon. 

Hon skriver vidare: ”Sveriges barncancervård hjälps åt, och vi har fått stöd från andra sjukhus till exempel Linköping, Umeå och Stockholm. Jag har inte kännedom om något patientärende där prognosen för patienten påverkats av flytt till annat sjukhus och inget talar för det, men vi kan inte ge den vård vi är vana vid och vill”. 

Enligt sjukhusdirektören finns det en handlingsplan som man arbetar efter sedan december 2021. 

”Men tyvärr har situationen eskalerat efter sommaren med sjuksköterskeavhopp”, skriver Marianne Van Rooijen

 Sjukhusövergripande pågår en översyn av arbetstidsmodellerna på sjukhuset. 

”Men frågan om arbetstidsförkortning och rotationsersättning/OB är komplex och berör flera verksamheter. Inom barnsjukhuset ser man nu över arbetstidernas förläggning med tanke på att belastningen nu är mer jämnt fördelad över veckan än tidigare”,

Hon skriver vidare: 

”Hyrpersonal tas in för att vi ska kunna ge den vård vi vill och för att hålla arbetsbelastningen acceptabel för den personal vi har. Men personalmixen, med en ökande andel oerfarna, påverkar arbetsmiljön”.

Läs också: Många turer kring patientsäkerheten på Akademiska 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev