Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Rapport: Överbeläggningar orsakade vårdskador

Publicerad: 7 februari 2022, 13:47

Enligt rapporten har bland annat svårt sjuka patienter med hjärnblödning, syrgasbehov och diarréer vårdats i korridorer. Genrebild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Överbeläggningar ledde till vårdskador. Det konstaterar Region Västernorrland i en rapport, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.


Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandVårdplats

I rapporten har man främst tittat på händelser till följd av överbeläggningar och utlokaliseringar vid regionens sjukhus sommaren 2021.

Monasofi Wallinder, kvalitets- och patientsäkerhetschef, var den som tog initiativ till rapporten. 

– Rapporten beskriver en hel del patientsäkerhetsrisker som vi naturligtvis, i min verksamhet, tar på allra största allvar, säger hon till radion

Enligt rapporten har bland annat svårt sjuka patienter med hjärnblödning, syrgasbehov och diarréer vårdats i korridorer.

Flera av händelserna utreds som misstänkt allvarlig vårdskada. 

Efter att Kurt Petterson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland, och hans ledningsgrupp tagit del av rapporten beslutades att avdelningen för kvalitet och patientsäkerhet skulle komma med förslag på förbättringsåtgärder. 

– Vi kan inte komma med direkta åtgärder och besluta över det som ska hända i vården. Det är viktigt att vi samlas och konstruktivt arbetar med de här frågorna, tillsammans, säger, Monasofi Wallinder till radion. 

Läs också: Beslut om färre vårdplatser skjuts upp 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev