måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Region Norrbotten: 20 miljoner till vårdplatser ska stoppa vite

Publicerad: 21 juni 2022, 12:28

Regiondirektören avgår efter att läkare protesterat mot vårdplatsbristen på Sunderby sjukhus. Foto: Simon Elisasson/Bildbyrån

Sunderby sjukhus får 20 miljoner kronor för att möta Ivo:s krav på fler vårdplatser. Samtidigt lovordas den avgående regiondirektören i Norrbotten av regionråden.

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenSunderby sjukhus

MK


I morse träffade regionråden i Norrbotten regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson. Under mötet ska hon då begärt att få bli entledigad från sitt uppdrag, som hon haft sedan 2019.

Avgångsbeskedet kom sedan över 170 läkare i regionen i ett öppet brev krävt hennes avgång på grund av den mycket allvarliga personalbristen på Sunderby sjukhus i Luleå, som man uppger går ut över patienterna. 

Läkare på sjukhuset vittnar bland annat om att svårt sjuka allt för länge blir kvar på akuten, med stora brister i omvårdnad och tillförsel av mat som följd. 

Samtidigt uppger lokaltidningen NSD i dag att Moderaterna sedan ett halvår tillbaka krävt Anna-Stina Nordström Nilssons avgång. 

Partiet ska även ha hotat med att bryta samarbetet med koalitionsvännerna Sjukvårdspartiet och Centern om så inte blev fallet.

Men när regionstyrelsens ordförande och regionråden Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, Linda Frohm, Moderaterna och Nils-Ove Lindfors, Centern, strax efter lunchtid i dag tisdag höll presskonferens med anledning av regiondirektörens avgång beklagade man förlusten utåt.

Kenneth Backgård, SJVP, regionstyrelsens ordförande i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

- Vi tycker naturligtvis att det är beklagligt att det blivit som det blivit, sa Kenneth Backgård på pressträffen.

Linda Frohm höll med:

- Vi kan säga att hon gjort ett fantastiskt arbete och vi är djupt tacksamma att ha haft henne vid rodret, sa hon bland annat.

Nils-Olov Lindfors betonade att Anna-Stina Nordmark Nilsson varit rekryterad för att genomföra en omorganisation, vilken kom att försenas på grund av pandemin.

– Hon har gjort det på ett utmärkt sätt och jag tycker att det är tråkigt att man sedan utmålat att hon gjort ett dåligt jobb, det är fullständigt falsk information.

Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer, enligt uppgörelsen med regionråden, att stanna kvar tills regionledningen hittat någon som kan ta över som tillförordnad regiondirektör.

Linda Frohm, M, regionråd i Norrbotten. Foto: Pär Bäckström

Hon uppges ha erbjudits att ta över regionens förhandlingar med gruvjätten LKAB kring byggandet av ett nytt sjukhus i Kiruna, ett arbete som hon, enligt Kenneth Backgård, sedan tidigare delvis har på sitt bord. 

Dock är det i nuläget oklart om Anna-Stina Nordmark Nilsson tackat ja till erbjudandet.

Enligt Kenneth Backgård kommer det att dröja fram till efter valet i höst innan någon ny ordinarie regiondirektör anställs i Norrbotten.

- Det blir den majoritet som vinner valet som får ta det beslutet.

Dagens Medicin har i flera artiklar skildrat den svåra vårdplatsbristen på Sunderby sjukhus, och att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i närtid hotar att lägga ett vite på 10 miljoner kronor.

Det är inte säkert att man får personal bara för att man satser pengar men de ska gå till att i någon mån möta Ivo:s krav.

Detta om inte 90 procent av de patienter som söker hjälp på akuten och behöver skrivas in, får vård på avdelning inom fyra timmar.

I morse agerade dock regionråden och enades om att ge Sunderby sjukhus 20 miljoner kronor för att minska personalbristen.

– Det är inte säkert att man får personal bara för att man satsar pengar men de ska gå till att i någon mån möta Ivo:s krav, sa Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård i dag.

Han uppgav också att beslut om satsningen tas inom kort på ett extra möte i regionstyrelsen.

Dagens Medicin har under dagen försökt att nå Anna-Stina Nordmark Nilsson för en kommentar till att hon lämnar sitt uppdrag, men hon har inte återkommit.

Läs också:

Regiondirektören avgår 

Över 170 läkare kräver regiondirektörens avgång

Ivo hotar sjukhus med mångmiljonvite 

Läkare vid Sunderby sjuhus har fått nog - anmäler sig själva till Ivo 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev