söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Region Skåne markerar mot regeringen: Vårdpersonal ska inte behöva anmäla papperslösa

Publicerad: 25 maj 2023, 12:53

Regionstyret i Skåne, bestående av M, L och KD, har ställt sig bakom initiativet från S och motsätter sig där med partiernas egna politik på riksnivå.

Foto: Region Skåne

Region Skåne kräver att regeringen ska undanta vårdpersonal från anmälningsplikt mot papperslösa, något som kan bli verklighet i och med Tidöavtalet.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


Tidöavtalets förslag om anmälningsplikt mot papperslösa har mött massiv kritik från såväl vårdpersonal som fack- och professionsförbund inom vården. Nu har Region Skåne anslutit sig till skaran av kritiska röster.

Läs mer: Vårdprofessioner visar enad front mot förslag i Tidöavtalet

Samtliga partier i Skånes regionstyrelse, med undantag för Sverigedemokraterna, kräver att regeringen ska undanta vårdpersonal från den anmälningsplikt mot personer som vistas illegalt i landet som ska omfatta offentligt anställda enligt avtalet.

Initiativtagaren, oppositionsrådet Henrik Fritzon (S), fick alltså med sig regionstyret bestående av M, KD och L som därmed motsätter sig den politiska plattform som partikollegerna i regeringen driver.

Men regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M), tycker inte att han motarbetar sitt eget partis arbete på riksnivå med ställningstagandet.

– Innan en proposition skrivs fram ska den gå ut på remiss, och då tycker vi det är klokt att tidigt påpeka att just sjukvård, avseende akut sjukvård, måste kunna ha ett undantag från anmälningsplikt, säger han till P4 Malmöhus.

Läs mer: Över 4 000 vårdföreträdare protesterar mot Tidöavtalet

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev