torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Region Skåne uppmanade kvinnor att inte föda i Malmö – nu får de ersätta Helsingborg och Kristianstad

Publicerad: 30 december 2022, 05:00

Region Skåne måste nu ersätta Helsingborgs lasarett och Centralsjukhuset i Kristianstad för att de under hösten tog emot kvinnor som egentligen skulle ha förlösts i Malmö. ”Det var en del i vår samordning”, säger Gilbert Tribo, (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto: Christian Örnberg/ Bildbyrån, Mathilda Ahlberg/ Bildbyrån


Region Skåne måste nu ersätta Helsingborgs lasarett och Centralsjukhuset i Kristianstad för att de under hösten tog emot kvinnor som egentligen skulle ha förlösts i Malmö.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneBarnmorskeförbundet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Efter stora uppsägningar och arbetsmiljöproblem var bristen på barnmorskor vid förlossningen på Skånes universitetssjukhus under våren och sommaren extrem. I maj arbetade 38 barnmorskor på förlossningskliniken, en verksamhet som egentligen kräver 60 barnmorskor för att klara regionens uppdrag på 5 400 födande per år.  

Läs mer: Här saknas barnmorskor till 1 900 förlossningar 

Som en del i att hantera situationen rekommenderade Region Skåne gravida kvinnor från Höör, Hörby och Landskrona att inte föda i Malmö, utan i stället vända sig till Helsingborgs lasarett eller Centralsjukhuset i Kristianstad.

Läs mer: Barnmorskor från Finland räddar förlossningen i Malmö 

Då situationen i Malmö varit ansträngd även under hösten har förlossningsmottagningarna i Helsingborg och Kristianstad fått fortsätta att ta emot kvinnor från Höör, Hörby och Landskrona i september och en bit in i oktober. 

Vid hälso- och sjukvårdsnämndens senaste möte togs beslut om att ersättning ska betalas ut till sjukhusen för de extra förlossningarna. 

– Det var en del i vår samordning att sjukhusen skulle ta emot fler kvinnor under sommaren. Och för den perioden har de fått pengar, det tror jag att de fick redan innan sommaren, säger Gilbert Tribo (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. 

Han fortsätter: 

– Men sedan fick förlossningarna i Kristianstad och Helsingborg ett utökat uppdrag, och samordningen förlängdes hela augusti, september och en bit in i oktober. Och den ersättningen får sjukhusen nu retroaktivt, säger Gilbert Tribo. 

Läs mer: En av tre barnmorskor på Malmös förlossning har sagt upp sig 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev