Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Region Västerbotten låter snuvig vårdpersonal arbeta

Publicerad: 7 november 2022, 15:36

Region Västerbotten lättar på restriktioner kring när medarbetare i vården ska stanna hemma vid sjukdom. Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa säger att de är tvungna att lätta på rutinerna för att vårdplatsbristen inte ska bli ännu större.

Foto: Klas Sjöberg/Pressbild, Mårtensson/Bildbyrån

Region Västerbotten lättar på rutiner kring när medarbetare i vården ska stanna hemma vid sjukdom.
”Nu är det okej att gå till jobbet med förkylningssymtom”, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenToppnyheter Arbetsliv

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Under hösten har Region Västerbotten drabbats av ovanligt hög sjukfrånvaro inom vården. Nu lättar regionen på rutinerna för när medarbetare behöver stanna hemma vid sjukdom.

– Tidigare skulle alla medarbetare som hade symtom vara hemma till dess de testat sig och visste att de inte hade covid-19. Det ändrar vi nu. Har man lättare snuva, är feberfri och känner sig pigg i övrigt kan man gå till jobbet, säger Brita Winsa. 

Sedan slutet på oktober har alla sjukhus i Västerbotten befunnit sig i förstärkningsläge till följd av den höga sjukfrånvaron, vilken bidragit till att förvärra det redan ansträngda vårdplatsläget i regionen. 

Läs mer: Brist på vårdplatser – Västerbotten upp i förstärkningsläge 

De lättade rutinerna är en del i att på kort sikt öka bemanningen. I förra veckan gick regionen ut och erbjöd studenter, pensionärer och administrativ vårdpersonal arbete på sjukhusen. 

”Vi behöver nya medarbetare, behålla och utveckla dem vi har och gör allt vi kan för att lösa det. Just nu är läget i vården dock akut med mycket kort frånvaro och vård av barn bland vårdpersonalen och våra personalbehov matchar inte tillgången på arbetsmarknaden. Därför behövs fler kortsiktiga lösningar för att täcka upp behoven i dagsläget”, säger Kia Ronnhed, HR-direktör, i ett pressmeddelande. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev