Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Rörlig chef har lärt sig att förändra långsamt

Publicerad: 11 april 2006, 12:42

Universitetssjukhuset Örebro har just fått avslag på sin ansökan att starta en läkarlinje. Men sjukhusets direktör Tore Öberg tappar inte styrfarten för det.


- Vi ger inte upp. Det är bara att gå vidare och komma igen. Det finns saker som vi måste komplettera och om två år är vi redo att komma in med en ny ansökan, säger han.

Norrbottniskan är bred, av de fem åren i Örebro hörs inga spår när Tore Öberg funderar över de viktigaste egenskaperna hos en sjukhusdirektör: Mod att förändra, rejält med vilja och väldigt mycket uthållighet. Och det verkar inte som om motgångar är något som får Tore Öberg att tappa vare sig arbetslust eller fattningen. Snarare tvärtom. Han är dataingenjören och civilekonomen som efter en karriär inom ABB rekryterades till att bli ekonomidirektör i Norrbottens läns landsting 1988. Där lärde han sig att skillnaderna mellan näringslivet och landstingsvärlden är stora.

- Under slutet av 1980-talet var det populärt att rekrytera från näringslivet, och för de flesta gick det åt pipan. Det blev en kulturkrock som blev väldigt stor. Jag hade en chef över mig som lyckades hejda mig och det var tur det, säger han.   Tore Öberg anser att det som främst skiljer de båda världarna är synen på tiden. I näringslivet finns en tradition och ett krav att förändringar ska gå med en oerhörd fart.

- Det går inte i en landstingsverksamhet. Går man för snabbt fram är det svårt att få med sig organisationen och det blir väldigt mycket revirbevakning. Jag har lärt mig genom åren att det bästa sättet att göra förändringar är de små stegens taktik. Det krävs mer tålamod, men efter några små steg ser man att man faktiskt fått den förändring man önskar.

Tore Öberg har inget emot att det viner kring öronen vid förändringar. När Bodens länssjukhus och Luleå sjukhus lades ner rekryterades han som sjukhuschef för nybygget Sunderby sjukhus 1996.

- Det var beslut som gick igenom med ett par rösters marginal och projektet var omdiskuterat bland både personal och invånare. Jag befann mig i stormens öga. Det var väldigt spännande, och det är få förunnat att vara med om att bygga ett helt nytt sjukhus.

Det var samma nybyggaranda som lockade i Örebro, när han rekryterades som sjukhusdirektör dit 2001. Då var målet att utveckla det dåvarande regionsjukhuset till universitetssjukhus.

- Framtidstron i Örebro är väldigt positiv, man är beredd att ta vissa risker för att nå målet. Nu jobbar vi med att utveckla sjukhuset när det gäller forskning och högspecialiserad vård.  När Tore Öberg beskriver sjukhuset får staden mitt i gnällbältet en plötslig lyster. Arbetsplatsen framstår som ett Shangri-La för en sjukhusdirektör.

- Det finns en anda på det här sjukhuset som jag inte mött någon annanstans. Klinkcheferna försöker inte bara optimera sin egen klinik, man kan faktiskt acceptera något som är negativt för den egna kliniken om man ser att det är bra för helheten. Men mer än fem år till i Örebro blir det inte. Fem år behöver man för att genomföra saker och ting. Sedan ska man inte sitta längre än tio år, det är min absoluta åsikt. Man kan inte riva det man själv byggt upp, och efter tio år är det dags för en ny kraft, säger Tore Öberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev