Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Så fångar de Valbos sjukaste

Publicerad: 13 juni 2013, 05:30

Foto: Britt Mattsson/Bildbyrån. Distriktssköterskorna Fredrika Karlsson (närmast) och Karin Eklund screenar patienter vid hembesök för att rikta vårdresurserna rätt.

Proaktiv hälsostyrning kan vara något så enkelt som att ge distriktssköterskor mer tid till förebyggande arbete. I alla fall i Valbo.


Det är inom primärvården som de mest vårdbehövande ska ha sin fasta vårdkontakt. Det är utgångspunkten i pilotprojektet proaktiv hälsostyrning i Landstinget Gävleborg.

Där har distriktssköterskor på tre hälsocentraler fått särskild tid avsatt för att screena och följa upp personer över 65 år som kan behöva mer stöd än vad sjukvården normalt kan ge.
– Egentligen handlar det om att vi distriktssköterskor får tid att göra det förebyggande arbete som vi så gärna vill göra, men som vi av resursbrist sällan hinner med, säger Fredrika Karlsson, distriktssköterska på Valbo hälsocentral, utanför Gävle.

Projektet innebär att sjuksköterskorna först ställer en rad screeningfrågor för att identifiera de patienter som kan vara aktuella.
– Vi frågar om deras energi, trötthet, hur de äter och hur många läke­medel de tar. De som bedöms som svaga och sköra eller som tar många läkemedel kommer med i projektet och får ett hembesök där vi ställer ytterligare frågor om exempelvis fallrisk, nutrition och trycksår.

Sjuksköterskorna har mycket kontakter med hemtjänsten, samt andra professioner inom vård och omsorg. De hjälper patienterna med bland annat samtalsstöd, kontakt med dietist, arbetsterapeut, larm, läkemedelsgenomgångar, läkarkontakter.

I arbetet använder de sig bland annat av kvalitetsregistret Senior alerts riskbedömningar och dokumenterar allt som görs.
– Vi arbetar mycket strukturerat i projektet. Det blir bättre kvalitet och uppföljning, säger Fredrika Karlsson.

Hon ser sig inte som någon särskild lots, coach eller vårdkontakt, utan kallar sig kort och gott för distriktssköterska.

Hittills har hon och kollegan Karin Eklund på Valbo hälsocentral screenat 140 personer över 65 år. Hälften av dem har sedan fått besök.
– Det är så här som man vill jobba, säger Fredrika Karlsson.

Att patienterna uppskattar insatserna är klart, men om det leder till minskad belastning på sjukvården i övrigt är svårt att säga, tycker hon.
– Det kan vara tvärtom också, att vi ser oupptäckta vårdbehov. Sjuka patienter måste ju få vård. Om man vill undvika återinläggningar på sjukhus kan man ju i stället förlänga vårdtiden något för dem som är sköra, säger Fredrika Karlsson.

Relaterat material

Landsting kluvna till privat coach

”Aktiv hälsostyrning” har blivit lönsam affär

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev