Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Saker du inte ska prova hemma – it-projektledaren tipsar

Publicerad: 23 april 2015, 11:45

Jonas Ekström, klinikchef för Västmanlands sjukhus Sala samt funktionellt ansvarig för e-journalen i Landstinget Västmanland.

Foto: Henrik Brunnsgård/Bildbyrån

En föreläsning om misslyckade it-projekt i vården drog fullt hus på Vitalis.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästmanlandVästmanlands sjukhus Sala

– Det är lite pinsamt att prata om misslyckanden, tillstod Jonas Ekström, klinikchef för Västmanlands sjukhus Sala samt funktionellt ansvarig för e-journalen i Landstinget Västmanland, i början av sin föreläsning ” Misslyckade projekt – Saker du inte skall prova hemma!”

Men han gjorde det ändå.

Runt millennieskiftet var Jonas Ekström både delaktig och till viss del även ansvarig för ett projekt som hade som syfte att ta fram en gemensam webbportal för alla Landstinget Västmanlands vårdsystem som exempelvis journaler och EKG-databas. Projektet skulle också mynna ut i införskaffandet av en modul för ”varje uppgift i vården”. Visionen var ”En patient – en journal”.

– Det gick rätt bra. Man slapp logga in i 15 olika system och fick en god överblick över alla undersystem, sade Jonas Ekström.

Men det kom att ändras.

I takt med att fler moduler lades till portalen försämrades funktionaliteten och det som tidigare var bra blev jobbigt och tidskrävande. För att få tillgång till patientjournalen tog nu inloggningen i portalen och det vidare valet för att komma ner till journalmodulen två minuter. Och då det var en procedur som upprepades varje gång en användare bytte arbetsstation började portalen äta upp allt större del av arbetstiden.

– Så varför misslyckades det, undrade Jonas Ekström retoriskt.

Före sin analys slängde han in brasklappen att han är läkare, inte projektledare.

Men ändå.

– Formuleringen av målen för ett projekt är kritiskt för styrningen. Vi borde haft målet att öka effektiviteten, patientsäkerheten och vårdkvaliteten, inte att införa en portal, sade Jonas Ekström och höjde ett varnande finger för mål som styr processer snarare än utfall.

Han punktade sedan upp en rad andra observandum.

– Verksamheten ska beskriva behoven, men den ska inte peta i kravspecifikationen, sade Jonas Ekström och lade till att den funktionen bättre sköts av kompetenta konsulter.

De personer som ska representera verksamheten i projektgruppen, för de måste finnas, ska också väljas med omsorg. Bort med de mest reaktionära och den mest progressiva, men välj ändå de som lutar åt det progressiva hållet för det är trots allt förändring som ska ske, löd tipset.

Under en powerpointbild på en barsk Karl Marx rådde Jonas Ekström också publiken att vara vaksamma på den inre ideolog som han ansåg bor i de flesta människor.

– De är övertygade om att de har rätt för att de har sett ljuset. De har drag av fundamentalism och kan köra ett projekt i diket.

Tipset för att bemöta ideologerna var att överösa dem med fakta. Och, lade Jonas Ekström till, våga även utmana dig själv och se till att dra i handbromsen i tid när det börjar bli uppenbart att det inte kommer att lyckas.

Så vad hände då med webbportalen i Västmanland?  Efter en omfattande användarundersökning som innefattade både intervjuer och medsittningar samt omkring 1 200 enkätsvar fattades beslutet att portalen skulle avvecklas.

Det är inte det enda projekt Jonas Ekström misslyckats med men det som, enligt honom själv, var mest utdraget och svårast.

Relaterat material

Elektronisk blöja ska hjälpa inkontinenta

Nätet ersätter tusentals mil i bil

Blocket är snabbare än plattan

Mobil patientkoll gör ambulansen påläst

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev