Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Sju njurtransplantationer lex Maria-anmäls

Publicerad: 5 juli 2021, 09:03

Sju njurtransplantationer som har genomförts av en och samma kirurg på Skånes universitetssjukhus anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Foto: Emil Langvad

Sju njurtransplantationer som har genomförts av en och samma kirurg på Skånes universitetssjukhus anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.


Ämnen i artikeln:

IvoLex MariaSkånes universitetssjukhusI korthetTransplantation

Det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Transplantationerna genomfördes under 2017–2019. I fem av fallen drabbades patienterna av allvarliga vårdskador, däribland infektioner och inkontinensbesvär eftersom urinkateter inte avlägsnades i tid. I två av fallen utsattes patienter för risk för allvarliga vårdskador.

Läs också: Klartecken från NT-rådet öppnar för fler njurdonationer

Kirurgen har sedan 2019 begränsade arbetsuppgifter och får inte genomföra njurtransplantationer självständigt, skriver sjukhuset.

”Det är väldigt allvarligt att brister i följsamhet till rutiner och praxis leder till att patienter drabbas av skador. Jag beklagar detta och vill försäkra alla om att vi utreder den här typen av händelser och vidtar de åtgärder som behövs för att patienterna ska kunna känna sig trygga” säger chefsläkare Sven Karlsson i pressmeddelandet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev