lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Sjukhusen i väst går upp i förstärkningsläge

Publicerad: 30 december 2022, 08:38

Nu går regionen upp i förstärkningsläge.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Många fall av influensa, RS-virus och covid-19 samtidigt innebär en mycket hög belastning på vården i Västra Götalandsregionen, VGR – och särskilt på barnsjukvården. Nu går regionen upp i förstärkningsläge.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenHåkan SandahlBeredskapsläge

T


Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. Förstärkningsläge är nivå två, efter stabsläge men innan katastrofläge.

”Det är mycket höga flöden av patienter till vår barnsjukvård på grund av RS-virus samtidigt som influensa och covid-19 påverkar vår bemanning. Det gör att läget för tillfället är och bedöms vara fortsatt mycket ansträngt inom sjukvården den närmsta tiden”, säger Håkan Sandahl, regiondirektör i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

VGR har också aktiverat sin regionala särskilda sjukvårdsledning, RSSL, vars uppgift är att upprätthålla patientsäkerheten och säkerställa tillgången till vård. Läget kan innebära att personal behöver kallas in från ledigheter, eller tvingas arbeta på andra avdelningar.

”VGR:s sjukvårdsförvaltningar har tagit höjd för att hantera nyårshelgen. Den regionala särskilda sjukvårdsledningens arbete är inriktat på att prioritera och fördela våra resurser inför kommande veckor och trettonhelgen”, säger Håkan Sandahl.

Läs också: Här är sjukhusen i beredskapsläge – hela listan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev