torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Sjukhuskritik efter spädbarns död

Publicerad: 15 oktober 2021, 08:37

Enligt Gällivare sjukhus har en del rutiner förändrats efter händelsen, bland annat genom förändringar i det jourhäfte som används vid akuta besök av barn på barnkliniken. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Gällivare sjukhus sedan ett sex månader gammalt spädbarn dött efter att det skickats hem från barnkliniken, skriver Expressen.

Ämnen i artikeln:

IvoGällivare sjukhus

T


Det var i oktober 2020 som mamman sökte akut vård för sin dotter som hade 41 graders feber, täppt näsa och andningspåverkan. Dottern skickades hem från sjukhuset med råd om Alvedon och koksaltlösning i näsan. Tre dagar senare dog hon i en allvarlig luftvägsinfektion.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att barnet borde ha provtagits och undersökts mer aktivt för att eventuellt kunna utesluta bakteriell infektion. Ivo pekar också på brister i dokumentationen samt att barnet undersöktes av en läkare som gjorde sin AT-tjänstgöring.

Läs också: Sexbarnsmamma dog när ambulans dröjde

Enligt sjukhuset har en del rutiner förändrats efter händelsen, bland annat genom förändringar i det jourhäfte som används vid akuta besök av barn på barnkliniken.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev