Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Sjuksköterska anmäls för att ha spridit felaktig information om covidvaccin via 1177

Publicerad: 1 oktober 2021, 12:58

Man får absolut inte använda dessa samtal för att propagera för sina privata åsikter, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa i Region Uppsala.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån, Johan Nilsson/TT

Region Uppsala anmäler en sjuksköterska på Vårdguidens telefonrådgivning till Ivo. Sjuksköterskan ska bland annat ha sagt att covidvaccin spär på smittan.


Ämnen i artikeln:

IvoRegion UppsalaCovidvaccin

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid nära vård och hälsa i Region Uppsala, säger i ett pressmeddelande att det är upprörande och att man som anställd vid 1177 ska grunda sina råd på beprövad erfarenhet och evidens. 

”Man får absolut inte använda dessa samtal för att propagera för sina privata åsikter”.

Sjuksköterskan som varit timanställd på Vårdguiden 1177 sedan våren 2020 har gett rådgivning till hundratals invånare i landet. En av dessa reagerade på att sjuksköterskan gav vaccinkritiska råd och kontaktade verksamhetsansvarig. I dokumentation framkom det att sjuksköterskan systematiskt spridit desinformation med argument som används av vaccinmotståndare. Påståenden som att vaccinet bidrar till smittspridningen och att det innehåller nanopartiklar, att covid-19 inte är farligt för dem som är under 80 år och att det viktigaste är att patienterna stärker sitt immunförsvar med zink, c-vitamin och d-vitamin. 

Läs också: Vaccinmotståndare gjorde intrång på vårdcentral – skapade oro 

”Vi kommer att följa upp detta och kontakta berörda inringare. Det den här personen har ägnat sig åt är patientfarligt eftersom personer med symtom inte har blivit korrekt bedömda. Vi behöver försäkra oss om att de här patienterna får rätt information och inte far illa”, säger Fredrik Settergren i pressmeddelandet. 

Sjuksköterskan har tagits ur tjänst och Region Uppsala som har anmält fallet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, överväger även andra rättsliga åtgärder. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Sophie Ankarcrona Martinez

Reporter

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev