fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Skyddad identitet kan innebära sämre möjlighet till vård

Publicerad: 27 december 2021, 10:02

Forskare skriver i DN debatt att skyddad identitet förmodligen innebär sämre möjlighet till jämlik vård.

Foto: Mats Andersson/Bildbyrån

Personer som lever med skyddad identitet får inte tillgång till samma sjukvård som andra eftersom deras identitet inte alltid skyddas av vården, skriver forskare på DN debatt. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdEtik

MW


Johan Vamstad, forskare vid Ersta Sköndal, Bräcke högskola och Hanna Karlsson, forskningsassistent vid samma högskola, skriver i en debattartikel på DN debatt om hur vården många gånger misslyckas med att skydda identiteten för personer med skyddad identitet. 

Läs också: ”Öka kunskapen i vården kring skyddad identitet” 

Det, menar de, gör att att många personer med skyddad identitet drar sig för att söka vård. 

För att komma tillrätta med detta anser Johan Vamstad och Hanna Karlsson att det bör upprättas nationella riktlinjer för hur identiteten för personer med skyddad identitet ska skyddas i kontakt med vården. Och att Skatteverket får i uppdrag att ta fram en rutin för att anpassa olika nivåer av skyddad identitet för användning i vården. Därefter, anser debattartikelförfattarna, att regionerna bör ansvara för att de nya rutinerna implementeras och utövas på ett säkert sätt – både i den egna och i den inköpta vården. 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-03

Instämmer med denna artikel. Man blir bollad i en evig vårdkarusell. 

Nyligen skulle jag boka in tid för covid-vaccin dos 3. Det går inte att boka in genom 1177.se eller genom Alltid Öppet-appen. Så jag försöker ringa 1177 Medhelp i Region Stockholm som säger att dem inte kan hantera mig som har skyddade personuppgifter, vägrar boka in tid samt hänvisar mig till min vårdcentral. Personer med skyddade personuppgifter har ingen listad vårdcentral. Så vad gör man?

Läkare med skyddad personuppgift

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev