Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Socialstyrelsen drar in legitimation för falsk sjuksköterska

Publicerad: 2 februari 2022, 10:05

”Det här blir en lärdom för oss, som vi måste ta med oss”, säger Anna Vieru, enhetschef på avdelningen för behörighet och statsbidrag på Socialstyrelsen.

Foto: Joacim Hedell

Falska handlingar gör att Socialstyrelsen nu polisanmäler en kvinna som arbetat med skönhetsingrepp och fått sjuksköterskelegitimation på felaktiga grunder.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen drar in legitimationen för en Malmökvinna sedan HD-Sydsvenskan avslöjat att kvinnans sjuksköterskelegitimation utfärdats med ett falskt diplom från en yrkeshögskola i Litauen som grund.

Kvinnan, som ska ha arbetat i skönhetsbranschen i många år och nischat sig mot injektionsbehandlingar med botox och fillers, polisanmäls också av myndigheten för misstänkt urkundsförfalskning.

Läs också: Psykolog misstänks ha låtit bekant göra jobbet

Enligt tidningen ska Socialstyrelsen ha fått uppgifter ur ett EU-gemensamt system om att kvinnan hade ett examensbevis i Litauen. Myndigheten antog då att Litauen gjort en kontroll av kvinnans utbildningsdokument, men då kvinnan aldrig ansökt om att få arbeta som sjuksköterska i Litauen hade landet inte heller kontrollerat hennes handlingar.

– Det här blir en lärdom för oss, som vi måste ta med oss, säger Anna Vieru, enhetschef på avdelningen för behörighet och statsbidrag på Socialstyrelsen, till HD-Sydsvenskan.

Enligt kvinnans advokat ska hon ha agerat i god tro, läst en sjuksköterskeutbildning på distans och därför haft den kunskap som krävs för yrket samt bedrivit sin verksamhet utan anmärkning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev