Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Sofia Wallström tar över Ivo

Publicerad: 16 maj 2019, 11:08

Sofia Wallström utses av socialminister Lena Hallengren till ny generaldirektör för Ivo.

Foto: Linda Berglund

Sofia Wallström har utsetts till ny generaldirektör för Ivo. Det meddelade regeringen i dag.
– Tillsynen är ett av statens skarpaste verktyg, säger Sofia Wallström.


Ämnen i artikeln:

Ivo

Att Inspektionen för vård och omsorgs nuvarande generaldirektör inte ville förlänga sitt uppdrag blev klart i vintras. Sofia Wallström, som nu är generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, säger att frågan om att ta över Ivo har diskuterats under våren.

Hon är inte beredd att nu ge någon programförklaring för hur Ivo ska arbeta framåt. Hon vill inte heller värdera de olika uppdrag som myndigheten har.

– Jag tror att de olika tillsynsområden som Ivo har förtjänar att vara viktiga var och en på sitt sätt. Varje uppgift som Ivo har är viktig och det betyder att man egentligen aldrig blir färdig utan behöver fundera på hur man kan komma lite längre.

Sofia Wallström säger också att det handlar om kunskapsöverföring.

– Om man tänker ur ett brukar- och professionsperspektiv – det är där det händer. Alla vi som är till för att stödja de här verksamheterna, vi måste förstå att händer det inte där, då händer det inte.

Vad blir Ivo:s roll i det?
– Staten har både ett ansvar och en väldigt tydlig roll. Allt får inte sin lösning med tillsyn, men jag tror absolut att all den kunskap som samlas i en tillsyn och själva tillsynsarbetet är mycket viktiga komponenter. En väl fungerande tillsyn genererar lärande. Syftet är inte att hitta så många fel som möjligt.

Sofia Wallström tillträder tjänsten den 24 juni. Vem som tar över på TLV är inte klart.

– Den processen kan vi börja hantera nu. Vi återkommer när vår beredning är klar, säger socialminister Lena Hallengren till Dagens Medicin.

Sofia Wallström har sedan 2013 varit generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Hon är också ledamot i regeringens expertgrupp för digitala investeringar inom Myndigheten för digital förvaltning. Hon har även arbetat inom socialdepartementet och finansdepartementet. Sofia Wallström är född 1969 och är utbildad jurist.

LINDA BERGLUND OCH SARA HEYMAN

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev