Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

SOS-sjuksköterskan frias

Publicerad: 30 november 2011, 12:21

Den SOS-sjuksköterska som åtalats för en 23-årig mans död i Stockholm frias. Enligt domen är det inte bevisat att hans agerande, som tingsrätten i sig anser straffbart, ledde till dödsfallet.
(Uppdaterad version)


Den 52-åriga sjuksköterskan åtalades för grovt vållande till annans död. Det brottet kan han inte fällas för, enligt domen som Stockholms tingsrätt meddelade i dag.

Det beror på att det inte är bevisat att den 23-årige mannen som dog av brusten mjälte skulle ha överlevt även om han fått ambulans. Hans hälsotillstånd var mycket allvarligt och de medicinska experterna som hörts i rättegången har inte kunnat slå fast att 23-åringen skulle ha räddats till livet om han förts till sjukhus efter samtalen till SOS Alarm.

Eftersom det inte är bevisat att SOS-sjuksköterskan orsakat dödsfallet kan han heller inte dömas enligt den brottsrubriceringen åtalet gällde, resonerar den eniga tingsrätten.

Det betyder inte att tingsrätten menar att 52-åringen handlade rätt. Han får omfattande och hård kritik i domen.

23-åringen beskrev att han hade svårt att andas, att han svimmat flera gånger och att det gjorde ont i kroppen. Men sjuksköterskan drog den egna slutsatsen att den unge mannen hade panikångest, vilket tingsrätten anser vara  högst anmärkningsvärt  gjort.

Det har enligt domen utan tvekan ålegat den åtalade att utfärda ett prio 1-larm och skicka ambulans. Att han inte gjorde det var ett  otillåtet risktagande  och tingsrättens åsikt är att underlåtenheten  är så klandervärd at den utgör straffbar oaktsamhet .

Relaterat material

”Beviskraven är för höga”

Kräver fängelse för SOS-sjuksköterskan

SOS-sjuksköterskan försvarade sig i rätten

Rättegången mot SOS-sjuksköterskan inleds

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News