Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Spretig bild av ensamjobb på akuten för olegitimerade läkare

Publicerad: 14 februari 2022, 09:17

Enligt en enkät har en majoritet av landets akutsjukhus anpassat sig till Ivos principbeslut att inte låta olegitimerade läkare jobba ensamma på akuten. Tillsynsmyndigheten ser dock fortsatta problem.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Enligt en enkät som Läkartidningen genomfört har en majoritet av landets akutsjukhus anpassat sig till beslutet att inte låta olegitimerade läkare jobba ensamma på akuten. Ivo har dock en annan syn.


Ämnen i artikeln:

IvoAkutsjukvårdToppnyheter ArbetslivSunderby sjukhusToppnyheter

Det aktuella principbeslutet kring ensamarbete för olegitimerade läkare fattades av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, 2015. Beslutet har sin bakgrund i en händelse vid akuten på Sunderby sjukhus i Norrbotten där en patient fick en vårdskada i samband med att en vikarierande läkare gjorde en felaktig bedömning.

Läs mer: Ivo stoppar ensamarbete för vikarierande läkare

Tre år efter beslutet, 2018, konstaterade Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i en rapport att 40 procent av akutmottagningarna hade haft en icke-legitimerad läkare som tjänstgjort ensam på akuten under den senaste månaden.

Men nu ser alltså läget ut att ha förändrats. I Läkartidningens enkät har 58 av landets 66 akutsjukhus svarat och en majoritet av de svarande uppger att de följer principbeslutet. Men, skriver tidningen, ungefär vart tionde sjukhus uppger att olegitimerade före AT arbetat ensamma på akuten. Enligt enkätsvaren ska det oftast handla om enstaka tillfällen.

Ivo har dock en annan bild. Enligt myndigheten förekommer det i stort sett överallt i landet att läkare med vikariatsförordnanden får ta för stort ansvar på akuten, skriver Läkartidningen.

Läs också: Oerfarna läkare vanliga på akutmottagningarna 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev