Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Startskott för Cosmic efter förseningar i Östergötland

Publicerad: 20 februari 2007, 13:58

Efter månader av väntan på en programuppdatering inför nu Landstinget i Östergötland journalsystemet Cosmic. På vårdcentralen Lyckorna i Motala är stämningen både förväntansfull och frustrerad.


Det skulle skett i höstas. Men sjösättningen av patientjournalsystemet och  IT  -stödet Cosmic i Östergötland har fått vänta tills nu i februari. Förseningen beror på att landstinget valt att vänta in en prestandauppgradering av programmet.

– Det har inte gått så fort som vi hoppats. Men vi ville vänta på den nya versionen eftersom vi har fått bra signaler om den från Uppsala och Kronoberg, säger Anders Bernholtz, projektledare på landstingets vårdprocesscentrum.

Bakgrunden är att signalerna om de äldre versionerna av programmet varit allt annat än positiva. Felrapporterna från bland andra Uppsala, Kronoberg och Kalmar har handlat om provsvar som försvunnit, patienter som felaktigt blivit markerade som avlidna och journalanteckningar som hamnat i fel journal. Anders Bernholtz tror på ett smidigare införande i Östergötland. De tester landstinget har genomfört tyder på att de allvarligaste bristerna i programmet nu ska vara åtgärdade.

– Några nya fel har vi upptäckt, men de flesta hade de andra hittat redan.

Trots förseningen tycker Anders Bernholtz att samarbetet med företaget Cambio, som står bakom Cosmic, har gått bra. Men ibland har han känt av att företaget har många landsting som pockar på dess uppmärksamhet.

– De är lyhörda men har det hektiskt med många kunder som är i samma situation. Därför har det varit svårt att få stöd. Men efter att vi skaffat en extern projektledare som för vår talan inne i företaget har det blivit mycket bättre.

Kommer bara att ta emot akutfall
Först i Östergötland med att införa Cosmic är medicinska specialistkliniken på Lasarettet i Motala. Strax därefter följer den första vårdcentralen, Lyckorna, även den i Motala. Vårdcentralens chef Erik Fransson och hans cirka 50 medarbetare är inställda på en intensiv tid. Alla nyckelfunktioner – elektronisk patientjournal, elektronisk recept- och remisshantering och gemensam läkemedelslista – införs samtidigt. Support från Cambio och extra vårdpersonal finns på plats för att underlätta, men för patienterna kommer ändå undantagstillstånd att råda.

– Vi räknar med tre till fyra veckor då vi bara kan ta emot akuta fall. Alla andra får vänta. Sedan måste vi upp i produktion igen annars får vi en för tung ryggsäck att bära på. Därför är det en kritisk framgångsfaktor att problemen inte blir för stora, säger Erik Fransson.

I vissa avseenden kommer Cosmic att innebära en försämring i jämförelse med det interna datoriserade journalsystem som vårdcentralen har i dag.

– Vårt system för interna meddelanden får vi inte med förrän i ett senare skede vilket innebär att vi måste börja skicka papper som vi inte behövt göra på 15 år. Sånt är pedagogiskt svårt att förklara för medarbetarna, säger Erik Fransson.

Kirurgiska specialiteter sist ut
Men han tror ändå att Cosmic kommer att vara "mödan värt".

– Vi har stora förväntningar. På sikt när systemet funkar på fler enheter får vi bättre överblick över de behandlingar och läkemedel våra patienter fått på andra ställen i vården. Vi kommer att minska dubbelarbetet och få mer tid för patienterna, säger Erik Fransson.

Under våren fortsätter införandet av Cosmic på vårdcentraler i Motala och ytterligare kliniker på lasarettet. Under hösten följer sedan Norrköping och Linköping. Sist ut är de kirurgiska specialiteterna. Målet är att hela landstinget ska arbeta med Cosmic före utgången av 2008.

– De stora positiva effekterna kommer nog att märkas först 2009–2010 då alla är med och personalen blivit van vid verktyget, säger Anders Bernholtz.

Dan Håfström

Sju landsting gör gemensam sak

De landsting som har börjat införa Cosmic är Uppsala, Värmland, Kalmar, Kronoberg, Västmanland, Jönköping och Östergötland.

Nu har dessa sju landsting beslutat att gå samman och bilda Kundgrupp Cosmic.

Målet är att kunna göra gemensamma prioriteringar och bli en starkare kund gentemot Cambio som levererar systemet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev