Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Stillasittande inte enda förklaringen till propp under flygresa

Publicerad: 10 mars 2006, 09:34

Det är inte bara stillasittande som ökar risken för blodproppar under långa flygresor. Lågt lufttryck och låga syrenivåer kan också spela roll, enligt holländska forskare.


Det är känt sedan länge att långa flygresor ökar risken för djup ventrombos, blodproppar i framför allt benen. Hittills har det långdragna stillasittandet pekats ut som den mest troliga orsaken. Nu visar forskare från Leiden University Medical center i Leiden, Holland, att det inte säkert är hela sanningen.

I en jämförande studie av stillasittande under en flygresa och i en biosalong visade det sig att risken att utveckla blodproppar ökade mer i luften än på marken. Resultatet pekar på att andra faktorer än just orörligheten är inblandade, skriver forskarna i den senaste utgåvan av Lancet.

Undersökningen inkluderade 71 friska och frivilliga försökspersoner. En del av deltagarna hade dock vissa riskfaktorer som ökade risken för blodpropp: 15 av de deltagande kvinnorna använde p-piller och 40 procent av alla deltagarna bar på en genetisk mutation, faktor V Leiden, vilken ökar risken för blodproppar.

I tur och ordning fick studiedeltagarna testa tre olika försökssituationer. Efter varje försökstillfälle mättes halten av en blodmarkör, trombin-antitrombinkomplex, TAT, som tyder på att blodproppar håller på att bildas.

Först ut var en åtta timmar lång flygtur. Vid det andra försökstillfället sattes deltagarna på ett åtta timmar långt biomaraton och vid det tredje försökstillfället skulle de bara göra sina vardagliga sysslor under åtta timmar.

Resultatet av mätningarna visade att koncentrationen av blodmarkören TAT bara ökade efter flygturen. Efter biosittningen och vardagsaktiviteterna minskade halten. TAT-ökningen efter flygning var allra mest framträdande hos p-pilleranvändare och personer med genetisk risk för blodpropp.

De holländska forskarna har ingen säker förklaring till vad som gör att just flygturer alstrar blodproppar i högre grad än andra stillasittande situationer. Det mest troliga är dock, skriver de, att lågt lufttryck och syrehalt bidrar till risken, sannolikt genom att aktivera blodets koagulationssystem på något sätt. Fler studier behövs för att utröna detta, anser de.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev