Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Strejken slår hårt i Helsingborg

Publicerad: 8 April 2008, 12:50

Nästan hälften av sjuksköterskorna vid Helsingborgs lasarett kommer att tas ut i strejk om Vårdförbundets varsel träder i kraft om knappa två veckor.


Av lasarettets drygt 1 100 sjuksköterskor berörs 450 av strejkvarslet, skriver Helsingborgs Dagblad.
Det innebär att nästan hälften av de vårdförbundsmedlemmar i Region Skåne som tas ut i strejk arbetar på Helsingborgs lasarett.

– Vi håller på att värdera varslet just nu. Det kommer naturligtvis att få stora konsekvenser men hur det kommer att gestalta sig kan jag inte uttala mig om ännu, säger Lars-Peter Werner, personalchef vid Helsingborgs lasarett.

I samtliga landsting och kommuner där Vårdförbundet varslat om strejk pågår nu ett intensivt arbete med att utvärdera hur en eventuell strejk kommer att slå mot verksamheten.

På onsdag kommer de berörda landstingen att träffas i Stockholm för att tillsammans med paraplyorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gå igenom effekterna av en strejk.

Men redan i dag, tisdag, kommer representanter från fack och arbetsgivare att träffas på central nivå för att diskutera om det finns behov att en så kallad samhällsfarlig nämnd, det vill säga en grupp bestående av oberoende representanter samt representanter från både fack och arbetsgivare som ska avgöra om en konfliktåtgärd kan vara samhällsfarlig. Detta rapporterar TT.

– I en sådan här konflikt kan det vara lämpligt om en sådan nämnd är på plats från början, säger Ingela Gardner Sundström, chef för SKL:s förhandlingsdelegation, till nyhetsbyrån.

Läs samtliga artiklar om Vårdförbundets lönestrid här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev