Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Svår pneumoni hos barn kan behandlas effektivt hemma

Publicerad: 4 januari 2008, 09:26

Barn med svår lunginflammation kan behandlas framgångsrikt hemma istället för på sjukhus. Det visar en studie som publiceras i dagens utgåva av tidskriften Lancet. Resultaten bör enligt forskarna leda till att WHO:s riktlinjer förändras.


Enligt världshälsoorganisationens, WHO, riktlinjer bör barn med svår lunginflammation behandlas med antibiotika parenteralt på sjukhus.

Nu visar en jämförande studie, där 1037 barn mellan 3 månader och 5 år med svår pneumoni ingått, att behandling med perorala antibiotika i hemmiljö tycks fungera lika bra. Studien har genomförts i Pakistan och publiceras i dagens utgåva av tidskriften Lancet.

Ungefär hälften av barnen fick behandling med amoxicillin fyra gånger om dagen parenteralt på sjukhus i två dygn, följt av tre dagars behandling med amoxicillintabletter hemma. De resterande barnen fick istället behandling med amoxicillintabletter i hemmet i fem dagar. Uppföljning av barnens hälsa genomfördes vid fyra tillfällen under en tvåveckorsperiod räknat från tidpunkten då barnen inkluderats i studien.

Antalet behandlingar som inte ledde till tillfrisknande var jämförbart i de båda grupperna, 8,6 procent av de sjukhusbehandlade var inte fullständigt återställda efter 14 dagar, jämfört med 7,5 procent bland de som behandlats i hemmiljö. Fem dödsfall skedde, varav fyra i gruppen som behandlats på sjukhus. Med hänvisning till resultaten argumenterar studieförfattarna, från USA och Pakistan, att WHO:s riktlinjer bör revideras.    Lancet 2008; 371: 49-56

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev