Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Svårigheter i Norrbotten att lyckas med läkarrekrytering

Publicerad: 22 mars 2006, 14:14

Stockholm och Jönköping lyckades bäst med läkarrekryteringen under förra året. Där ökade antalet läkare med 4 respektive 3,8 procent. I Östergötland och Norrbotten blev läkarna färre.


Under 2005 gjorde landstingen ett ekonomiskt överskott för första gången på tolv år. Under samma år ökade också antalet anställda något. På läkarsidan handlar det om totalt 554 nya anställningar, vilket motsvarar en ökning på 2,1 procent jämfört med 2004. Det visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.

Men det är stora skillnader mellan landstingen. I Stockholms läns landsting ökade antalet läkare med 4 procent, från 5 562 till 5 784 läkare. Västra Götalandsregionen och Region Skåne har också lyckats bra med nyrekryteringarna. Där ökade antalet läkare med 3,3 respektive 2,9 procent under 2005.

Svårt hävda sig i konkurrensen  De mindre landstingen har ofta svårare att hävda sig i konkurrensen om läkarna. Men Landstinget i Jönköpings län sticker ut. Där har antalet läkare ökat med 3,8 procent under det senaste året. Totalt handlar det om 33 fler läkare - och de flesta av dessa är AT- och ST-läkare.

- Det här är ingen slump utan hårt arbete. Vi har utökat AT- och ST-tjänsterna för att klara det kommande generationsskiftet, säger Mats Hoppe, personaldirektör i Landstinget i Jönköping.

Under de senaste sex åren har antalet ST-läkare ökat från 140 till 190 stycken. Varje år görs också en översyn av läget inom varje specialitet på fem års sikt. Hittills är det framför allt inom allmänmedicin och psykiatri som antalet läkare har ökat. För första gången diskuterar landstinget nu också att överanställa ST-läkare för att klara behoven på sikt.

- Vi måste klara vår egen försörjning och vi måste gardera oss. Alla läkare stannar inte när de är färdiga specialister, många dras till storstadsregionerna, förklarar Mats Hoppe.

Löser situationen med hyrläkare  I sex landsting har antalet läkare blivit färre. Störst är minskningen i Landstinget i Östergötland och i Norrbottens läns landsting. I Östergötland, som tidigare har haft ett sparkrav och målsättningen att minska antalet anställda, försvann 30 läkare under 2005.

- Fast tittar man enbart på antalet tillsvidareanställda läkare så hade vi en svag ökning mellan 2004 och 2005, säger Torbjörn Eriksson, löne- och förhandlingsstrateg på Landstinget i Östergötland.

I Norrbotten handlar det om tio läkare färre, vilket motsvarar 1,5 procent av läkarkåren.

- Vi har rekryteringsproblem, främst inom primärvården. Orsaken är att Norrbotten ser ut som det gör - med mycket glesbygd. Det är svårt att locka hit läkare. Därför har vi fått lösa det med hyrläkare, säger Bo Nilsson, utredare i Norrbottens läns landsting.

Sara Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev