Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Unionen: Välj periodens vara med miljöhänsyn

Publicerad: 2 mars 2017, 08:52

Startförpackningar vid nyinsättning av läkemedel och miljöhänsyn vid val av periodens vara är ett par åtgärder för miljön som fackförbundet Unionen vill se.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Unionen har gjort ett antal ställningstaganden om miljö och läkemedel i samband med att förbundet arbetat fram sin politik för apoteken, uppger Shadé Jalali, branschutredare för farmaci och hälsa, i en artikel på Unionens webbplats. Bland annat anser förbundet att miljöhänsyn bör vägas in när periodens vara ska utses.

Fackförbundet vill också se skärpta regler för att apoteken ska bli bättre på att sköta destruering av läkemedel som inte används och att det inte ska vara möjligt för apotek att avsäga sig ansvaret att ta hand om överblivna läkemedel.

”Med ökade miljökrav kommer denna hantering sannolikt att växa. Det kräver i sin tur ett fungerande ersättningssystem till apoteken”, skriver Shadé Jalali.

En ytterligare åtgärd som förbundet vill se är att läkare vid nyinsättning av läkemedel ska uppmuntras att skriva ut startförpackningar, som innehåller ett mindre antal tabletter, för att på så vis minska mängden läkemedel som inte används.

Hur ska ni arbeta för det här?

– Vi försöker påverka branschen, politiken och andra aktörer som faktiskt kan göra skillnad. Unionen är ett stort förbund med stora påverkansmöjligheter, säger Shadé Jalali till Dagens Apotek.

Relaterat material

Kedjorna vill ta täten i miljöfrågan

Oro att använda kanyler åker i soporna

Miljöskador ska analyseras

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News