Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Urinkateter blev kvar i sex år

Publicerad: 27 april 2021, 09:58

Regionens chefläkare konstaterar att patienten drabbats av allvarlig vårdskada i form av infektioner, smärtor, stenbildning och nedsatt njurfunktion. Arkivbild.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Region Västerbotten har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.


Ämnen i artikeln:

Lex MariaI korthetRegion VästerbottenIvo

En patient fick efter en operation en kateter insatt i urinledaren. Ingen planering gjordes för när katetetern skulle tas bort, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Tre år senare söker patienten vård för upprepade urinvägsinfektioner, men att det finns en kateter kvar i urinledaren framkommer inte. Ytterligare tre år senare, när patienten söker vård igen, uppmärksammas den kvarvarande katetern. Patienten har då också njurstenar och en stor blåssten. Katetern och stenarna opereras bort med titthålskirurgi. 

Regionens chefläkare konstaterar att patienten drabbats av allvarlig vårdskada i form av infektioner, smärtor, stenbildning och nedsatt njurfunktion, och anmäler händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Regionen har också själv utrett fallet och tagit fram åtgärder för att det inte ska kunna hända igen. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev