Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Utredaren vill reglera skönhetsingrepp

Publicerad: 10 april 2012, 06:45

Skönhetsingrepp och ögonoperationer kommer sannolikt att regleras, enligt ensamutredaren som ska presentera sina slutsatser i sommar.


Den 15 juni lämnar utredaren Karin Lindell över sin rapport till Socialstyrelsen efter granskningen av plastikkirurger, hudläkare, tandläkare och skönhetssalonger som säljer skönhetsbehandlingar.

– Mycket talar för att det blir en reglering av branschen. En ny lag tar lite tid, men för vissa områden kan Socialstyrelsen utfärda föreskrifter, säger Karin Lindell, tidigare generaldirektör på Konsumentverket, till Dagens Nyheter.

Hon vill inte avslöja i detalj vad hon kommer att föreslå, men hon ifrågasätter bristen på lagar och regler kring ingreppen.

– Det finns inga lagkrav kring alla de ögonoperationer som görs på människor som vill slippa glasögon. De som utför laserbehandlingar i kosmetiskt syfte behöver ingen kompetens alls. Och det finns både seriösa och mindre seriösa aktörer, säger Karin Lindell till DN.

Enligt utredaren har även de kosmetiska laserbehandlingarna ökat kraftigt på några år. Pigmentfläckar och ytliga blodkärl tas bort och olika ansiktsbehandlingar utförs med laser vars kvalitet är osäker.

– Laser är en jättemarknad som växer kraftigt. Det kommer in väldigt mycket billig laserutrustning från framför allt Kina, som inte är CE-märkta och därmed kan vara alldeles för kraftfulla, säger Karin Lindell till tidningen.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev