Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Vägverket kritiserar läkarkåren

Publicerad: 28 november 2007, 13:44

Läkare fullgör inte sin skyldighet att anmäla personer som är olämpliga att inneha körkort. Det menar Vägverket som nu ska utreda varför så få anmälningar görs.


Läkare är enligt körkortslagen skyldiga att anmäla personer som de upptäcker är medicinskt olämpliga att inneha körkort. Förra året anmäldes 2 044 personer, vilket enligt Vägverket är alldeles för få.

I Sverige finns runt 5,8 miljoner körkortsinnehavare.

Med tanke på hur många som drabbas av sjukdomar som gör dem till olämpliga bilförare borde antalet anmälningar vara minst det tiodubbla.

– Det finns ett antal sjukdomar som med nödvändighet gör folk olämpliga som bilförare. Ungefär 25 000 personer i Sverige får demensdiagnos varje år, 30 000 insjuknar i stroke. Dessutom drabbas väldigt många av nedsatt syn – för att inte tala om alla alkoholister, säger Lars Englund, chefläkare vid Vägverket, till nyhetsbyrån TT.

Vägverkets trafikmedicinska råd kommer i samband med Riksstämman genomföra en enkätundersökning bland deltagarna för att utröna om läkare har tillräcklig kunskap om anmälningsplikten.

Körkortslagen 10 kap. 2 §

Om en läkare vid undersökning av en körkortshavare finner att körkortshavaren av medicinska skäl är uppenbart olämplig att ha körkort, skall läkaren anmäla det till länsstyrelsen.
Innan anmälan görs skall läkaren underrätta körkortshavaren.
Anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att körkortshavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att köra körkortspliktigt fordon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News